Постоји могућност да амерички предсједник Барак Обама није био информисан о плану да се збаци влада Виктора Јануковича у Украјини, тврди Пол Крејг Робертс, бивши помоћник америчког министра финансија.

Он је у изјави руској агенцији Спутњик рекао је да је могуће да Обаму нису информисали његови званичници задужени за спољну политику о плану да се збаци Јануковичева влада, али да је он сигурно био иза одлука које су донијете послије државног удара.

„Могуће је да је Обами речено да је Јанукович корумпиран и да је руска марионета, те да је украјински народ устао против њега и збацио га са власти“, рекао је Робертс. „Можда је Обама био изненађен догађајима, али неоконзервативци који контролишу спољну политику предсједника нису били изненађени.“

Робертс је рекао да „неоконзервативци, који су ‘окупирали’ моћне позиције у извршним подручјима америчке владе, могу да наметну агенду, без обзира на ставове предсједника“.

„Док су Руси били презаузети Олимпијадом (у Сочију), неконзервативци су извели свој државни удар у Украјини. Не знам да ли је Обама знао за удар. Знам да је било неопходно да буде упознат у вези са тим јер неоконзервативци контролишу проток информација“, рекао је Робертс.

У недавном интервјуу за CNN Обама је рекао да је руски предсједник Владимир Путин донио одлуке везане за Крим јер је био затечен масовним антивладиним протестима на кијевском Мајдану, као и бјекством Јануковича, након чега је Запад посредовао у споразуму о преносу власти у Украјини.

„Шта је значио Обамин интервјуу CNN-у? Обама није могао да не зна за умијешаност америчке владе пошто се удар десио“, истакао је Робертс.

Он је подсјетио на пресретнуте телефонске разговоре у којима је Викторија Нуланд, помоћница америчког државног секретара, са америчким амбасадором у Кијеву причала о томе кога намјеравају да поставе за нову украјинску владу.

„Сигурно је Обама то знао, јер кад се државни удар десио све одлуке послије удара које су морале да се донесу нису могле без пресједника“, рекао је бивше амерички званичник.

Робертс каже и да је до Обаме дошла информација да се збацивањем Јануковичевог режима ствара нестабилна ситуација коју Руси могу да искористе, а како би се спријечило наводно руско преузимање Украјине – да Обамина влада мора да реагује.

„Овај приступ Обами гарантује његово одобравање. Иначе би неоконзервативци на сва звона ударали против њега“, рекао је Робертс, који није објаснио ко су неоконзервативци у америчкој влади на које мисли.

Ostavi poruku