OLIMPIJSKI i evropski šampion protiv ekipe čiji je najbolji plasman na Svetskom prvenstvu do sada bio 16. mesto! Rukometaši Francuske u finalu planetarnog šampionata u Dohi u nedelju (17.15) će odmeriti snage sa šestoricom Kataraca, trojicom Crnogoraca, jednim Bosancem i jednim Srbinom iz Bosne, sa Kubancem, Špancem, tu je i jedan Francuz, pa Tunižanin i Egipćanin…

Za rukometne eksperte svi su čuli, a ko je drugi finalista egzotičnog nadmetanja u Persijskom zalivu?

“Naturalizovani plaćenici koji su izdali svoje zemlje i pevaju himnu tuđe države za ‘maseratije’ i milione”, viču svi uglas ovih dana, proklinjući Danijela Šarića kao da je promena nacionalnog tima za njega neka novost.

Bivši golman Srbije i Crne Gore, pa Bosne i Hercegovine, a sada jedini koji stoji uz rame Tjeriju Omejeu, demantovao je u Dohi izveštačima sa ovih prostora da će legija stranaca u katarskom jatu dobiti kule i gradove. Ipak, ako Srbija može sve sportske heroje da nagradi nacionalnim priznanjima od 40. godine u visini dve-tri prosečne plate ostalih “smrtnika” u zemlji, teško je očekivati da Katar neće izdvojiti neku crkavicu u vidu vile sa zlatnim slavinama.

Pre nego što se prst uperi u šeike čiji milioni u svetu fudbala odavno vrte tamo gde burgija neće, a niko zbog toga ne isključi TV kad igra Siti ili PSŽ, trebalo bi podsetiti da je idejni tvorac prelaznih rokova u reprezentativnom rukometu koji ne zaostaju za klupskim – Svetska rukometna federacija.

IHF dozvoljava igračima da već posle tri godine pauze od nastupa za jednu selekciju obuku dres druge.

– Imao sam osećaj da igram protiv ekipe sveta. To nije u duhu planetarnog šampionata – protestovao je golman Austrije Tomas Bauer posle eliminacije od Katara u osmini finala, a onda je sa saigračima Jankom Božovićem, Nikolom Marinovićem, Viktorom Silađijem, Raulom Santosom i ostalim “čistim” Austrijancima spakovao kofere.

Naš sudijski par Stojković/Nikolić dobio je ironične aplauze od Poljaka za “izvrsno” suđenje u polufinalu, a navijači u Srbiji očekuju da se i oni vrate sa “maseratijima”. Ako i jesu “navlačili” za Katarce, podsetićemo na drevni IHF ritual – prinošenje žrtava (favorita) božanskim silama koje domaćina nose do medalje. Na poslednjih deset šampionata, organizator samo tri puta nije stigao do polufinala. Japan, Egipat i Portugalija nisu bili bogati, ali ni domišljati kao Katar.

Šeik ne zna ko treba da igra na krilu, a ko na pivotu. Ali, doveo je nekoga ko zna. Valera Riveru, trenera koji se sa Barselonom osvojio više od 70 trofeja, a sa Španijom zlato pre samo dve godine. I Katar je tako postao prvi neevropski tim koji je osvojio svetsku medalju, a prvi azijski koji je dogurao dalje od četvrtfinala.

U borbi za bronzu od 14.30 sastaće se Poljska i Španija.

SASTAV KATARA
Žarko Marković 28 Crna Gora
Hasan Mabrouk 32 Egipat
Bertran Ron 33 Francuska
Rafael Kapote 27 Kuba
Abdula al Karbi 24 Katar
Danijel Šarić 37 Srbija/Bosna
Eldar Memišević 22 Bosna
Goran Stojanović 37 Crna Gora
Borha Vidal 33 Španija
Jovo Damjanović 18 Crna Gora
Kamalaldin Malaš 23 Katar
Jusuf Benali 27 Tunis
Hamad Madadi 26 Katar
Hadi Hamdun 22 Katar
Mahmud Hasab Aka 28 Katar
Amen Zakar 20 Katar
*Rukometaš, godine, poreklo

PLASMANI SP
Portugalija 2003. 16. mesto
Tunis 2005. 21. mesto
Nemačka 2007. 23. mesto
Španija 2013. 20. mesto

Ostavi poruku