Загребачко жупанијско државно тужилаштво затражило је од суда да одреди истражни притвор Бранимиру Главашу јер је на снази пресуда којом је због ратног злочина у Осијеку неправоснажно осуђен на затворску казну дужу од пет година.

Тужилаштво од загребачког Жупанијског суда тражи да се Главашу истражни притвор одреди и због опасности од бјегства, саопштено је на интернет страници Државног тужилаштва, гдје се не наводи идентитет окривљеног.

Захтјев за одређивањем истражног притвора услиједио је након што је недавно ванрасправно вијеће загребачког Жупанијског суда повукло потјерницу за Главашем и одбило приједлог да му се укине истражни притвор, уз појашњење да је рјешење којим је „притворен“ по сили закона престало постојати чим је почео издржавати затворску казну.

Потјерницу за Главашем загребачки суд расписао је 16. јануара, након што је Уставни суд укинуо правоснажну пресуду на осам година, на основу које је служио казну у БиХ због ратног злочина у Осијеку 1991. године у случајевима „Селотејп“ и „Гаража“.

Након укидања правоснажне пресуде, на снази је неправоснажна пресуда којом је био осуђен на десетогодишњу казну затвора.

Према Закону о казненом поступку, истражни притвор се одређује на основу пресуде којом је изречена казна затвора од пет или више година.

Хрватски медији наводе да за сада није познато када ће загребачки Жупанијски суд одлучивати о захтјеву тужилаштва, а Главашев адвокат Дражен Матијевић очекује да би се то могло догодити почетком идуће седмице.

Матијевић сматра да се Главашу не може одредити истражни притвор јер је вријеме које је до сада провео у истражном притвору и затвору дуже од пет година, док истражни притвор с продужењима у његовом случају може трајати најдуже четири године.

Он је оцијенио „правним апсурдом“ став Државног тужилаштва према којем се окривљеном истражни притвор урачунава у затворску казну, али се издржана затворска казна не урачунава у истражни притвор.

Главаш је преко своје породице и странке ХДССБ најавио да ће, највјероватније, у недјељу, 1. фебруара доћи у Осијек, гдје му пријатељи приређују свечани дочек, наводе хрватски медији.

Уколико Жупанијски суд одреди Главашу истражни притвор, мора му бити достављено рјешење и онда мора бити ухапшен, а као крајња мјера у случају недоступности слиједи расписивање потјернице.

Главашев адвокат не вјерује да ће суд донијети такву одлуку. „Битно је то да је Уставни суд укинуо правоснажну пресуду против Главаша јер су му била повријеђена људска права загарантована Уставом“, каже Матијевић.

Ostavi poruku