Јединице Доњецке и Луганске Републике заједничким снагама практично су завршиле опкољавање дебаљчевске групације украјинских снага, изјавио је портпарол штаба ДНР Едуард Басурин.

Дебаљцево, град од 45.000 људи, налази се на истоку Доњецке области, 55 километара сјевероисточно од Доњецка.

Кијевске снаге су га заузеле у јулу, а сада је тамо сконцентрисано око 10.000 војника.

Групација прилично залази у територију устаника, доводећи у опасност градове као што су Горловка, Јенакјево, Шахтјорск, те Алчевск и Стаханов у Луганској области. Крајем јануара устаници су започели операцију опкољавања дебаљчевске групације.

„Не може се рећи да смо потпуно затворили све путеве у ‘џеп’. Међутим, јединице ДНР и ЛНР налазе се на растојању видног поља једне од других, па могу да унакрсном артиљеријском ватром покривају путеве“, рекао је Басурин.

Између осталог, устаници су успјели да ставе под контролу град Угљегорск, који се налази на надморској висини с које може да се контролише околина.

Оно што је преостало од мањег украјинског гарнизона – опкољено је.

Посланик украјинског парламента, Семјон Семенченко, који је истовремено и командант батаљона „Донбас“, објаснио је да су „сепаратисти – изигравајући мирне грађане – масовно ушли у Угљегорс“ и ударили Украјинцима са леђа.

Устаници су јуче гранатирали конвој украјинских снага, који је ишао са сјевера у Дебаљцево како би ојачао одбрану. Конвој се повукао уз губитке јер није могао да се пробије кроз артиљеријску ватру.

Истовремено, офанзива устаника иде са истока – из правца ЛНР. Са те стране бригада „Призрак“ команданта Алексеја Мозговоја води борбе за град Попаснаја и село Санжаровка, а истурени одреди устаника већ су дошли и до периферије самог Дебаљцева.

„Попаснаја се налази нешто сјеверније. Њено заузимање од стране устаника Мозговоја учиниће опкољавање Дебаљцева сигурнијим. Осим тога, довешће у шкрипац Украјинце у Артјомовску“, прокоментарисао је ситуацију Басурин.

По његовим ријечима, стављање Дебаљцева под контролу устаника ће, као прво, спојити територију ДНР и ЛНР (сада их повезује само један пут, на југу Донбаса преко града Сњежноје), и као друго, заштитиће од напада и гранатирања Горловку, Шахтјорск и друге градове у ДНР.

Украјинци се, схватајући значај Дебаљцева, жестоко бране. Управо овдје користе одреде за спречавање повлачења, отварајући ватру на своје војнике који се повлаче. Осим тога, кијевска власт разматра да дозволи командирима да стријељају војнике ради „обезбјеђивања реда у армији Украјине“. Прије свега, у случају дезертерства, које је попримило масовне размјере, преносе агенције.

Предсједник ДНР Александар Захарченко у интервјуу телевизији „Русија 24“ обећао је опкољеним украјинским војницима да ће им сачувати живот ако положе оружје.

„Момци! Моје приједлог вам је да положите оружје и одете. Ратујете с погрешнима. Имате шансу… да сачувате свој живот… предајте се и преживјећете… Обећавам вам да ћете се вратити својим кућама“, рекао је он.

Московски војни коментатор Владислав Шуригин упозорио је да је још прерано да се објављује „пад Дебаљцева“ и да се треба спремити за „тешке борбе“.

Данас су почеле борбе и за град Ђержинск. Борци ДНР су у налету.

Ако Украјинци буду избачени из Ђержинска, њихове могућности за гранатирање Горловке биће значајно умањене.

Лидер Десног сектора и посланик Врховне Раде Украјине Дмитриј Јарош већ је оптужио украјинску команду да „није извукла поуке из трагедије код Иловајска“ и најавио формирање „паралелног генералштаба“.

Према подацима штаба устаника, у „дебаљчевском џепу“ нашло се око 10.000 украјинских војника.

Сасвим је могуће да ће њихова судбина бити једна од тема данашњих преговора у Минску, гдје ће се, како се очекује, састати Контакт група састављена од представника Украјине, ДНР и ЛНР.

Као одговор на опкољавање Дебаљцева, украјинске снаге су интензивирале гранатирање Доњецка из околних насељених мјеста.

Према подацима устаника, само током претходне ноћи на град је пало око 70 граната. Погинуло је седам људи.

Украјинске снаге су претходно гађале Луганск касетним бомбама, саопштио је ОЕБС.

Ostavi poruku