Министарство спољне трговине и економских односа БиХ у петак није донијело коначну одлуку у вези са извозом наоружања из БиХ у Украјину наводећи да ће сачекати став Предсједништва, а због овог случаја наставиле су да пљуште оптужбе, али и кривичне пријаве.

Компанија „УНИС група“ из Сарајева поднијела је Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против бившег министра спољне трговине и економских односа Бориса Тучића и његовог замјеника Ермине Салкичевић-Диздаревић, која након Тучићеве оставке руководи министарством, јер им није одобрен извоз муниције у Украјину. Директор „УНИС групе“ Сувад Османагић казао је да су пријављени због злоупотребе положаја и овлашћења.

– Компанији је причињена штета од најмање десет милиона КМ. На политичке импликације извоза на вријеме је требало мислити Министарство иностраних послова БиХ, односно министар Златко Лагумџија прије него што нам је дао сагласност за извоз коју су уз њега потписали и Митар Кујунџић и Момир Брајић – рекао је Османагић.

У Министарству спољне трговине и економских односа су рекли да је обављен увид у документацију те да им је став Предсједништва потребан због евентуалних посљедица на спољну политику.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић каже да је извоз наоружања у Украјину веома штетан по БиХ, али да међу члановима Предсједништва за сада нема сагласности да се о томе расправља.

Ostavi poruku