Швајцарски публициста Александар Дорин тврди да је у Сребреници у догађајима из 1995. године укупно страдало око двије хиљаде Бошњака, а не 8.400, како се наводи.
Дорин је оцијенио невјероватним да је Хашки трибунал објавио да је у предмету „Сребреница“ уништено хиљаду страница доказног материјала, а као разлог је наведена тврдња да „нема довољно мјеста за архивирање“, те констатовао да у то не може да повјерује нормалан човјек.

„Зато је Сент Луис, у америчкој држави Мисури, ново мјесто становања великог броја веома живих `жртава` Сребренице“, истакао је Дорин, преноси „Глас Српске“.

Дорин је послије 15 година истраживања догађаја у Сребреници и око ње и објављених неколико књига о тој теми изнио доказе о манипулацији истином о броју убијених бошњачких жртава на том подручију.

„Теоретски би могло бити идентификовано мало више од 3.300 људи који имају везе са Сребреницом. Од тога је око 1.300 оних који су страдали 1992, 1993. и 1994. године. Већина и једне и друге групе страдала је у борбеним дејствима“, написао је Дорин на „Фејсбуку“.

Према његовим ријечима, све тврдње које иду преко те цифре су чисте измишљотине, преваре и лажи. „Нико није нашао око 7.000 жртава из Сребренице, то је чиста лаж“, истакао је Дорин.

Он је изнио и податке о томе како тада бошњачки представници и УН потврђују да у Сребреници уопште није било злочина, као и холандски војници, те да је невјероватно да је Војска Републике Српске негдје ухапсила и стријељала 7.000 до 8.000 заробљеника у вријеме када нико од међународних посматрача и војника није био спријечен да се слободно креће у региону.

Он је подсјетио да су иницијатори званичне верзије о Сребреници и поред тога ширили тврдњу да је ВРС у Поточарима одвојила 1.000 војно способних мушкараца од осталих и да су негдје одведени на стријељање, док у извјештају холандске Владе пише да у Поточарима није било војно способних мушкараца и да нема потврде о хиљаду ухапшених.

Он напомиње и да је хашки истражилац Дин Манинг у извјештају из 2000. године навео да су пронашли 2.000 лешева које су тражили у масовним гробницама 50 километара од Сребренице, а да српски стручњаци и патолози током ископавања лешева нису смјели бити на лицу мјеста.

Дорин се позива на интервју Насера Орића из 1995. године листу „Торонто стар“. „Он је с поносом причао да су он и његова јединица снимили како су у региону Сребренице и Братунца масакрирали Србе. Тај видео запис пустио је репортеру, рекавши да је његова војска у једном селу убила 114 Срба“, рекао је Дорин и додао да се нико од западних медија није згрозио над тим злочином.

Ostavi poruku