Rok koji su džihadisti Islamske države postavili je istekao, nikakve poruke o sudbini dvojice talaca, zasad, nema, a porodice jordanskog pilota i japanskog novinara danas su u agoniji zbog neizvjesnosti.

U audio poruci postavljenoj na internetu džihadisti su zaprijetili da će ubiti jordanskog pilota Muata el Kaseasbeha ako do četvrtka uveče ne bude predata na turskoj granici Iračanka Sadžida el Rišavi, prenijela je agencija AP.

Iz te poruke se ne rasaznaje šta će se dogoditi sa japanskim novinarem Kendžijem Gotom, ako Iračanka ne bude predata.

Jordanska vlada je u četvrtak saopštila da će osloboditi Iračanku, inače osuđenu na smrtnu kaznu zbog smrtonosnih napada u Jordanu 2005. godine, jedino ako dobile dokaz da je talac Jordanac živ.

„Nemam ništa da vam kažem“, rekao je novinarima portparol japanske vlade Jošihide Suga, ponovivši da Japan „snažno vjeruje“ da će Jordanci pomoći u spasavanju taoca Japanca.

Gotova supruga Rinko Jogo noćas je izdala saopštenje s molbom da džihadisti poštede život Gotu.

Ona je ispričala da je razmjenila nekoliko poruka putem interneta sa kidnaperima i da je u poslednjih 20 sati primila njihov konačan zahtjev.

Brat otetog jordanskog pilota rekao je da njegova porodica nije dobila nikakvo uvjerenje da je Kaseasbeh živ.

„Čekamo, samo čekamo“, rekao je brat.

Iračanka Rišavi (44) osuđena je na smrtnu kaznu vješanjem zbog umješanosti u samoubilačke bombaške napade na hotele u Amanu u novembru 2005. godine, kada je 60 ljudi poginulo.

Ona je preživjela jer njen pojas sastavljen od eksploziva nije eksplodirao.

U prvom momentu je priznala krivicu da bi kasnije rekla da nije svojom voljom učestvovala u napadu.

Trojica njene braće su bili operativci Al Kaide i poginuli su u borbama u Iraku.

Jordan je pred velikom dilemom u vezi razmjene talaca, jer vlada u Amanu ima nepokolebljiv stav kada je islamski ekstremizam u pitanju.

Međutim, kralj Abdulah II je pod velikim pritiskom javnosti da vrati kući pilota, otetog u decembru kada se njegov avion F-16 srušio nedaleko od grada Rake u Siriji, pod kontrolom Islamske države.

Jordanac je prvi strani pilot otet od kako su SAD i njene koalicione partnerske države započele vazdušne napade na Islamsku državu u Siriji i Iraku prije više od četiri mjeseca.

Učešće Jordana u tim vazdušnim udarima je nepopularno u toj kraljevini i mnogi misle da Jordan ne treba da učestvuje u toj borbi protiv džihadista.

Ostavi poruku