Osnovni sud u Brčkom potvrdio je optužnicu protiv Nermine Jukan /25/, radnice jedne brčanske apoteke zbog falisifikovanja recepata.

Optužnicu je podiglo brčansko Tužilaštvo iz kojeg navode da je Jukanova krajem 2013. godine, kao farmaceutski tehničar u podružnici jedne poznate brčanske apoteke u Maoči, falsifikovala recepte, unoseći u njih neistinite podatke o propisanoj količini lijekova.

U saopštenju se navodi da postoji osnovana sumnja da je optužena falsifikovala blizu 150 recepata i da je u ove poslovne isprave dopisivala količine lijekova koje nije propisao ljekar.

Na osnovu takvih recepata, s neistinitim sadržajem, računovodstvo apoteke sačinjavalo je specifikacije i račune, koje je dostavljalo na naplatu fondu zdravstvenog osiguranja distrikta.

Jukanova je optužena za krivično djelo falsifikovanje službene isprave.

Sekretar Tužilaštva Brčko distrikta Samir Beganović rekao je Srni da rezultati istrage potvrđuju osnovanu sumnju da je optužena pod okolnostima opisanim u optužnici počinila ovo krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Ostavi poruku