Biološka terapija za nemaligna oboljenja jedna je od novina uvedenih u Fondu zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske i prošle godine uvrštena je prvi put na liste lijekova Fonda, rečeno je Srni u FZO.

Oboljeli, kojima je ova terapija neophodna, primaju je u Kliničkom centru Banjaluka.

Riječ je, kažu, o izuzetno skupoj terapiji koju koriste oboljeli od ulceroznog kolitisa, Kronove bolesti, reumatoidnog artritisa, juvenilnog idiopatskog i psorijatičnog artritisa, kao i oboljeli od ankilozirajućeg spondilitisa.

U FZO podsjećaju da je ranije ova terapija bila dostupna samo oboljelima od malignih bolesti, dok su oboljeli od nemalignih bolesti terapiju morali da je kupuju sopstvenim sredstvima.

Terapija za jednog oboljelog pacijenta godišnje, u prosjeku, košta oko 30.000 KM.

U prošloj godini Fond je za osiguranike koji koriste imunosupresive omogućio da od 1. avgusta ove lijekove podižu u apotekama na recept, uz mogućnost izbora jer su im sada dostupni lijekovi svih registrovanih proizvođača u BiH.

U FZO pojašnjavaju da, ukoliko osiguranici ne žele lijek sa najnižom cijenom kojeg Fond u potpunosti finansira, imaju mogućnost da uz doplatu podignu lijek drugog proizvođača.

U Fondu napominju da je riječ o lijekovima koji imaju isti hemijski sastav i dejstvo te da je riječ samo o različitim proizvođačima sa različitim cijenama.

„FZO Republike Srpske kao referentnu prihvata najnižu cijenu lijeka“, naglašavaju u ovoj zdravstvenoj instituciji i kao primjer navode da Fond u potpunosti finansira naprimjer lijek „mikofenolna kiselina“ od 360 miligrama koji košta 581,43 KM ili „takrolimus“ po 400 KM, za koje pacijenti ne plaćaju.

Ranije, podsjećaju u FZO, pacijenti nisu imali ovu mogućnost jer su imunosupresivi nabavljani putem tendera i biran je lijek samo jednog proizvođača koji ponudi najnižu cijenu, a pacijent je plaćao u potpunosti.

Osim ovih novina, u 2014. godini u FZO Srpske uvedeno je i niz drugih kao što su medicinska rehabilitacija i za plućna oboljenja, mogućnost nabavke potrošnog materijala za insulinske pumpe, bez obzira da li su pumpu osiguranici nabavili putem Fonda ili ne, a što je ranije bio uslov.

Prošle godine uvedene su niže cijene za oko 300 lijekova komercijalnih naziva u prosjeku za 14,5 odsto, a od septembra su tri nova lijeka dostupna licima oboljelim od dijabetesa dva. Riječ je o lijekovima „sitagliptin“ od 100 miligrama, „vildagliptin“ od 50 miligrama, te lijeku „linagliptin“ od pet miligrama.

Ovi lijekovi su uvršteni na listu „B“ što znači da ih FZO finansira sa 50 odsto.

Oboljelima od dijabetesa, napominju u FZO, sada je na listi „A“ dostupna nova doza lijeka „metformin“ od 1.000 miligrama.

Novina je u FZO da su od septembra prošle godine na listi „A“ osiguranim licima dostupni i lijekovi za hronična opstruktivna plućna oboljenja i astmu, a koji su se ranije nalazili na listi „B“.

Ostavi poruku