Улицом Краља Петра Првог Карађорђевића готово је немогуће проћи од Јеховиних свједока, који заустављају пролазнике и врбују их у ту секту.

Како су нам пролазници објаснили најчешће се ради о двојици насртљивих мушкараца, који обично стоје у непосредној близини поште и дијеле им брошуре и часописе. Поред тога, у неколико наврата, како кажу, могло је доћи и до физичких обрачуна са њима.

Бањалучанка Тања Томашевић, која ради у непосредној близини поште, каже да је поменуте мушкарце лако препознати по колицима са часописима Јеховиних свједока.

– Млађи мушкарац нема ни двадесетак година се може срести скоро свакодневно, у посљедњих неколико мјесеци. Мени су се обраћали неколико пута са својим тумачењем, те ми нудили свој пропагандни материјал – рекла је она.

Бањалучанин, који није желио да му се име објави, каже да су му ти исти људи долазили на кућна врата са неким књигама и проспектима.

– Више пута су ме заустављали на улици дајући ми „Кулу стражару“ или сличне часописе. Немам никакав страх од њих, мада не волим када ме непознати људи заустављају и долазе на врата без обзира који је повод – рекао је он. Сматра да ови људи нису напорни нити да представљају неку пријетњу другима.

– Ипак не знам како закон регулише ову област, да ли је заиста код нас дозвољено да људи ходају и дијеле промотивне материјале промовишући своју вјеру – додао је он.

Из Одјељења комуналне полиције истичу да им је пријављен овај случај, те да ће извршити контролу на датој локацији.

– Након изласка на терен предузећемо све мјере и радње из наше надлежности – поручили су из овог одјељења.

Социолог Биљана Милошевић истиче да су Јеховини свједоци препознатљиви по стилу облачења и опхођења.

– Чланови ове секте навалентни су само ако се неко од грађана са њима упусти у причу – рекла је Милошевићева и додала да их посљедњих година све више има на подручју града, а као један од фактора, који утичу на њихову масовну појаву, навела је сиромаштво.

– Они на разне начине покушавају да врбују нове чланове. Рецимо, након посљедњег рата они су скупљали хуманитарну помоћ и дијелили суграђанима, а за узврат су узимали, односно злоупотребљавали њихове потписе – истиче Милошевићева.

Ostavi poruku