Pakistanska vojska je saopštila da je 76 ekstremista ubijeno danas u dva vazdušna udara, u sklopu velike ofanzive protiv talibana i drugih pobunjenika u plemenskoj oblasti blizu avganistanske granice.

Meta vazdušnih udara bili su ekstremisti na području Data Hela, u Severnom Vaziristanu, prenele su agencije. „U preciznim vazdušnim udarima, ubijena su 53 terorista, među kojima je bilo stranaca“, saopštila je vojska, dodajući naknadno da su ubijena još 23 ekstremista.

U vazdušnim udarima uništeno je šest skrovišta terorista, jedno skladište oružja i sedam vozila napunjenih eksplozivom, saopštila je vojska.

Vojska je intenzivirala ofanzivu nakon napada talibana na jednu školu u Pešavaru u decembru, kada je ubijeno 150 ljudi, od kojih 134 dece.

Lider talibana Mula Fazula preuzeo je odgovornost za napad na školu, navodeći da je to osveta za vojnu ofanizivu u plemenskoj oblasti.

Poluautonomne plemenske oblasti na granici sa Avganistanom godinama su bile skrovište za islamske ekstremiste, uključujući pripadnike Al Kaide i pakistanskih talibana, kao i strane borce poput Uzbeka i Ujgura.

Ostavi poruku