Agencija za istrage i zaštitu u BiH /SIPA/, po nalogu Tužilaštva BiH, izuzima dokumentaciju iz Fudbalskog saveza BiH, javili su federalni mediji.

Iz SIPE nisu mogli govoriti o detaljima provjera koje vrše njihovi inspektori, ali prema informacijama koje je prenijela Federalna televizija /FTV/, istražioci su zainteresovani za aranžmane Saveza sklapane s različitim agencijama i preduzećima u vezi sa putovanjima igrača i zvaničnika Saveza na Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu prošle godine.

Ovo je treći put u posljednjih nekoliko mjeseci da inspektori Sipe ulaze u prostorije Fudbalskog saveza kako bi upotpunili istragu vezanu za ugovore o poslovanju i sponzorstvima ove fudbalske asocijacije.

Prema informacijama FTV-a, istražioci su posebno zainteresovani za fakture i ugovore koje je Savez sklapao s turističkom agencijom „Centroturs“.

Sumnja se da je riječ o fakturama za avionske letove ili hotelski smještaj koje su navodno višestruko uvećavane, a pod posebnom lupom istražilaca su fakture koje su plaćane za avionske letove reprezentativaca sa destinacija na kojima igraju do mjesta na kojima se okupljala reprezentacija.

I te su fakture, kako se sumnja, najmanje dvostruko skuplje od uobičajenih cijena karata.

Na osnovu izuzete dokumentacije pokušaće se istražiti i istinitost navoda o „naduvanim“ cijenama avionskih karata za čelnike Saveza, članove stručnog štaba i reprezentativce BiH, a posebno karte koje su kupovane za let iz SAD, gdje su bili na pripremama, ka bazi reprezentacije u Brazilu pred početak Svjetskog prvenstva.

SIPA je potvrdila da je i ranijih godina u više navrata postupala po anonimnim prijavama, te zahtjevima i naredbama Tužilaštva BiH, koje se odnose na provjere poslovanja u Fudbalskom savezu BiH.

O svim preduzetim mjerama i radnjama SIPA je Tužilaštvu BiH i Sudu BiH dostavila odgovarajuće izvještaje, koji su rezultirali podizanjem optužnica i pravosnažnim presudama Suda BiH, rečeno je „Dnevnom avazu“.

Izvor: Nezavisne novine

Ostavi poruku