Već do početka 2016. godine možemo da dovedemo deficit do nivoa francuskog deficita, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić, gostujući u emisiji „Stav Srbije“ na TV Prva, i poručio da „niko neće živeti bolje, ako ne bude radio više“. „Naše je da do kraja 2016. godine okrenemo putanju javnog duga.

Imali smo loše uređene javne finansije i to nas je koštalo“, rekao je Vučić.

To nasleđujemo celu deceniju, a ta putanja ide nizbrdo od 2007. godine, ocenio je Vučić i napomenuo da je to morao neko da reši, „i mi smo odlučili da to sami rešimo“.

On je istakao da je u januaru ove godine bruto naplaćeni PDV 2,4 milijarde dinara veći nego 2014. godine. „Imamo nižu proizvodnju Fijatovih vozila nego 2013. godine, ali raste nam izvoz svega drugog.

Sve druge izvozne komponente nam se povećavaju“, istakao je Vučić. „Borićemo se za drugi model Fijata“, istakao je Vučić i objasnio da je „to biznis, to je život“.

On je naglasio da „građane Srbije nikada nije obmanjivao“ i da „nikada stvari ne prikazuje lepšim, naprotiv“.

Vučić je najavio „da ćemo, ako budemo radili, 2016. godine biti prva zemlja u regionu“ i poručio da „niko neće živeti bolje, ako ne bude radio više“.

VUČIĆ: SRBIJA SE NEĆE ZADUŽITI VIŠE OD 1,5 MILIJARDI EVRA Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se Srbija ove godine neće zadužiti više od milijardu i po evra.

Vučić je na televiziji Prva objasnio da će se Srbija zadužiti oko sedam milijardi evra, ali da je reč „rolanju“ novca, te će stvarno zaduženje biti verovatno i manje od 1,5 milijardi evra.

Podsećajući da je javni dug trenutno 69,2 odsto BDP, on je ocenio da će javni dug ići do 77-78 odsto BDP do kraja 2016. godine, a da će tad početi da se spušta.

Na komentar da je na jednoj listi uslova poslovanja Srbija na 91. mestu, Vučić je rekao da je reč o paramaterima do marta meseca prošle godine i da nisu u obzir uzeti zakoni o radu, o izgradnji i planiranju, te da će zemlja na toj listi skočiti za 20 do 30 mesta.

On je rekao i da Međunarodna organizacija rada predviđa nastavak smanjena stope nezaposlenosti.

Kako je rekao, projekcije MMF o BDP Srbije u ovoj godini nisu uzele u obzir ono što će biti urađeno u hemijskom kompleksu, Ikarbusu, proizvodnji električne energije…

Na konstataciju novinara da smo na listi Svetske banke na 184 mestu po izdavanju građevinskih dozvola, Vučić je odgovorio da su usvojeni zakoni i da će se dozvole izdavati za 28 dana što je najbrže u Evropi.

Govoreći o Telekomu, Vucičh je ponovio da je uveren da će biti prodat po značajno višoj ceni u odnosu na onu koje su nudile prethodne vlade, ističući da živimo u kapitalizmu, a da Telekom stalno gubi deo tržišta zbog konkurencije, te da se postavlja pitanje „ko smo mi da pustimo da se nešto urušava“.

Telekom će, prema njegovim rečima, kupiti kompanija koja bude ponudila najviše novca i najbolje uslove za zaposlene i uslugu. „Čist kaptializam, ne vidim šta je tu problem“, rekao je Vučić.

On je dodao i da je Vojislav Šešelj svojevremeno branio Miloševićev pokušaj privatizacije, uz argumente da je to normalna politika, a ne samoupravni socijalizam. „Prošli smo 20 godina, a i dalje pričamo iste bajke“, rekao je Vučić.

On je naveo da postoji veliko interesovanje investitora za Srbiju i da očekuje veće investicije u Novom Sadu, Nišu, Obrenovcu. Premijer je, govoreći o investicijama UAE u Srbiji, rekao da će se investirati u Utvu, a da je umesto kompanije Al Dahra, koja nije želela da učestvuje „u negativnoj kampanji“, došla druga kompanija.

Premijer je rekao i da je prodaja oružja odlična, da će se uložiti još novca u namensku industriju, s obzirom da nema problema sa plasmanom robe, ali da, recimo, Srbija ne može da proizvede onoliko municije kolika je potražnja.

Govoreći o problemima u izvozu koje ima kompanija „Fijat“, Vucičh je rekao da je ostvaren niži izvoz zbog smanjene proizvodnje, ali da tu država Srbija ne može da uradi ništa jer je „sve na italijanskom partneru“.

Međutim, Vučić je rekao da izvoz svih drugih proizvoda raste, da ima manjih problema sa izvozom u Rusiju zbog pada rublje, ali da su to problemi na dnevnom nivou sa kojima moramo da se borimo.

Vučić je govorio i o projektu „Beograd na vodi“, navodeći da je 137 objekata već sklonjeno, a da će „svi videti šta će se dešavati do leta“. VUČIĆ: PRE KRAJA GODINE PRVI KAMION IZ FAP-A Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao da će u Finskoj razgovarati sa predstavnicima kompanije „Sisu auto“ o Fabrici automobila Priboj (FAP) i da očekuje da pre kraja godine prvi kamion izađe iz te fabrike. „Sledi nam raspisivanje tendera, ići ćemo na stvaranje zajedničkog preduzeća sa Sisu-om i očekujemo da pre kraja godine moderan prvi kamion izađe iz FAP-a“, rekao je Vučić, koji će sutra boraviti u zvaničnoj poseti Finskoj.

On je naveo da će povratak FAP-a u život uticati na BDP kao i na povećanje životnog standarda ne samo u Priboju, već i u okolini.

Vucičh će se sutra sastati sa finskim zvaničnicima sa kojima će razgovarati o ekonomskoj saradnji dveju zemalja.

Prilikom posete Helsinkiju, premijer Srbije će se sastati sa predsednikom Vlade Republike Finske Aleksandrom Stubom (Alexander Stubb), predsednikom Republike Finske Saulijem Ninistom (Sauli Niinist“o) i ministrom spoljnih poslova Erkijem Tuomiojom (Erkki Tuomioja).

Boravak u Helsinkiju biće posvećen i ekonomskoj saradnji dveju zemalja, što potvrđuje i obraćanje premijera Vučića na Okruglom stolu o poslovnim potencijalima Srbije, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

SA PREDSTAVNICIMA ESMARKA U UTORAK O ŽELEZARI Pregovori sa Esmarkom o kupovini Železare u Smederevu jesu teški, ali će predstavnici te kompanije doći u utorak u Srbiju kako bi se razgovaralo ugovoru, najavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić. „Mi dajemo sve od sebe. Železara zapošljava više od 5.000 ljudi i to je najvazniji resurs za rast BDP-a.

U utorak oni dolaze ovde, kompletna njihova ekipa“, rekao je Vučić na Televiziji Prva. Upitan koja su pitanja na dnevnom redu tih pregovora, Vučić je rekao da su to pitanja garancija, cena sirovina, ko će da plaća određene stvari i istakao da su dugovi Železare problem naše države i da je to pisalo i u tenderskoj dokumentaciji. „Nasledili smo Železaru pustu i praznu, bez nade, kada je napustio US Steel.

Mi smo uspeli tu nadu da vratimo. Železara će biti veliki i ogroman uspeh“, rekao je Vučić. Premijer Srbije je rekao da vlada Evopskoj uniji još uvek nije dostavila plan jer nije završen ugovor o Železari u Smederevu. On je naglasio da Železara trenutno proizvodi između 340.000 i 350.000 tona. Proizvodnja može da se poveća u drugom kvartalu ove godine do 900.000 tona, a u zadnjem kvartalu između 1,8 miliona tona do dva miliona tona, dok je u sledećoj godini za očekivati da pređe dva miliona tona. Vučić je rekao da će u Srbiji ove godine biti završeno oko 90 kilometara autoputa, 111 kilometara puteva će biti rekonstruisano, a biće završeno i oko 70 kilometara drugih novih puteva. Premijer je podsetio da se očekuje i početak izgradnje pruge Beograd – Budimpešta koja će biti završena pre kraja mandata ove vlade. „Ono što nama otvara vrata u celom svetu jesu ekonomske reforme“, podvukao je Vučić rekavši da se nada da će 2016. godine uspeti da izađe pred građane Srbije i saopšti im da su reforme uspele.

VUČIĆ: ČEKAM ODLUKU TUŽILAŠTVA I SUDA Premijer Aleksandar Vučić danas je, povodom tvrdnji Zaštitnika građana Saše Jankovića da nije dobio traženu dokumentaciju o incidentu tokom prošlogodišnje Parade Ponosa, izjavio da, ako je to tačno, onda je neko kriv. „I to je moj stav“, rekao je Vučić istakavši da u to pitanje ne želi da ulazi dok Tužilaštvo ne bude donelo odluku i dok sud ne donese presudu.

Gostujući na TV Prvoj, premijer je podsetio na sve što je, kako je rekao, istrpeo gledajući kako mu prebijaju brata, „kako mu lome kičmu“ i optužuju ga da je za nešto kriv, iako on nijednom nije uzvratio, ne zato što je slab, već zato što je reč o državnim organima“. „Kada sve to vidite, najbolje je da se isključite iz toga i da ćutite, da sačekate da državni organi donesu svoju odluku.

Tužilaštvo će da da svoj sud i kakav god da bude sud suda, ja ću to apsolutno prihvatiti“, rekao je Vučić i dodao: „Osudiću i reći: ‘Svoga brata volim najviše na svetu, ali izgleda da si ti kriv Andrej…

Zakoni su jači i od tebe. i od mene, od svakog drugog u ovoj zemlji, ali nadam se i od Zaštitnika građana'“.

Na pitanje, koje takođe postavlja Zaštitnik građana, zašto ga štite Kobre, premijer je rekao da je to zato što im veruje i zbog manjih troškova.

Ostavi poruku