Суд БиХ одредио је вечерас једномјесечни притвор запосленом у овој правосудној институцији Муји Смајловићу и Роберту Иличићу, осумњиченим за организовани криминал и корупцију, рекла је Срни портпарол Суда Аида Делић-Волаш.

„Притвор је одређен због бојазни да би Смајловић и Иличић могли утицати на свједоке, помагаче или прикриваче почињеног кривичног дјела, те да би могли да униште доказе у вези са овим предметом“, навела је она.

Притвор им је предложен због могућности бијега, али и понављања кривичног дјела, те прикривања доказа, a ухапшени су прије два дана у акцији Сипе кодног назива „Друкер“.

Према незваничним информацијама, Смајловић је био један од главних истражилаца у Тужилаштву БиХ и радио је на највећим и најсложенијим предметима.

– Смајловић је дуже вријеме криминалцима одавао тајне податке из истрага и тако им омогућавао да прикрију доказе и избјегну хапшења. На тај начина одавао је повјерљиве информације и херцеговачком подземљу на чијем је челу био Иличић – рекао је извор близак истрази.

Смајловић је годинама радио у Тужилаштву БиХ и уживао је добру репутацију. Бивши амерички амбасадор у БиХ Патрик Мун 2013. године одликовао га је посебним FBI признањем за пружање информација у истрази против Мевлида Јашаревића, који је извео терористички напад на Амбасаду САД у Сарајеву.

Izvor: Glas Srpske

Ostavi poruku