OPTUŽNICA protiv Dragana Đurića (34), osumnjičenog za svirepo ubistvo devojčice iz Subotice Tijane Jurić (16), još nije potvrđena, jer se čeka nalaz veštačenja pretrpljenog straha žrtve pre i za vreme ubistva?! Optužnica protiv mesara iz Surčina, po zakonu mora da bude podignuta do 7. februara, a do tada treba da se završi i utvrđivanje stepena njegove alkoholisanosti.

Kako navode u Višem javnom tužilaštvu u Subotici, veštačenje pretrpljenog straha znači „procenu svesnosti žrtve tokom napada, koliko je patila i pretrpela bola za života, pre nego je ubijena“.

– To veštačenje još radi tim neuropsihijatrijske struke, traumatologa i psihologa u Kliničkom centru Vojvodine – Institutu za sudsku psihijatriju u Novom Sadu – kažu u Tužilaštvu.

– Po određenim kriterijumima, nekada i iskustveno na osnovu svedočenja nekoga ko je ostao živ, intenzitet straha se iskazuje na skali u brojkama.

U Tužilaštvu takođe navode da se zasad ne može govoriti o odlaganju suđenja osumnjičenom, s obzirom na to da je predmet u fazi istrage, kao i da će proces početi kad nadležni Viši sud u Subotici potvrdi optužnicu.

– Dopunska naredba o stepenu alkoholisanosti Đurića naložena je, jer se osumnjičeni branio da je te noći bio pod dejstvom alkohola, da je popio pivo – objašnjava Maja Atanasković, advokat porodice Jurić.

– Optužnica protiv Đurića mora da bude podignuta najkasnije pola godine od njegovog hapšenja.

Do sada su urađeni neuropsihijatrijsko veštačenje osumnjičenog, sudsko-medicinsko veštačenje kojim je utvrđen mehanizam povreda, analize odeće, predmeta i automobila, a ispitani su i svi svedoci.

Kada se dobiju rezultati devojčicinog pretrpljenog straha i stepena Đurićeve alokoholisanosti, ali i bez njih, optužnica mora da bude podignuta, a kada istekne rok žalbe i Viši sud u Subotici potvrdi optužnicu, može se očekivati glavni predmet.

Do sada su, inače, saslušani svi svedoci u slučaju ubistva Tijane Jurić, predstavljeni svi materijalni dokazi, a po završetku veštačenja „Tijaninog straha“, prvo ročište bi moglo da bude održano u martu.

Devojčica Tijana Jurić nestala je u Bajmoku 26. jula prošle godine oko jedan čas posle ponoći, na putu ka sportskom centru.

Potraga za njom trajala je dve nedelje, da bi tinejdžerkino telo bilo pronađeno 7. avgusta u blizini deponije u naselju Aleksa Šantić.

Istog dana uhapšen je i Dragan Đurić, koji je sam policiju odveo do mesta zločina, gde je, prema sopstvenom priznanju, devojčicu monstruozno ubio. MESAR U IZOLACIJI – Đurić je i dalje u izolaciji i sa posebnim tretmanom obezbeđenja – kaže Rajko Maravić, sekretar Višeg suda u Subotici.

– Povremeno ga posećuje majka, a u njegovom ponašanju nema promena.

Ostavi poruku