UKOLIKO Međunarodni sud pravde odbaci optužbe i Hrvatske i Srbije za genocid, što se procenjuje kao najrealniji ishod spora, u obrazloženju te odluke najverovatnije će posebno biti istaknuti, a možda i kvalifikovani, zločini počinjeni na obe strane.

A, to neće značiti ružičasti epilog ni za Beograd, ni za Zagreb.

Ako bi se, recimo, za „Oluju“ konstatovalo da je to „masovan“ ili „ratni“ zločin, ili etničko čišćenje, to svakako ne bi bilo dobro za Hrvatsku, jer bi to značilo da jedna članica EU ovakva stradanja slavi kao svoj nacionalni praznik.

Međutim, sasvim je moguće i da će arbitri izbeći da se upuste u objašnjenja počinjenih zločina, pa da njihove formulacije glase da je nešto „možda“ bilo etničko čišćenje.

Savo Štrbac, iz Dokumentacionog centra „Veritas“, kaže za naš list da kada bi sudije razjasnile da li je „Oluja“ masovni, ratni ili neki drugi zločin, da bi to Srbima bio dobar osnov da vrše pritisak na hrvatsko pravosuđe da procesuira odgovorne pojedince.

Teoretski, moguće je i da Sud delimično prihvati tužbu neke strane, pa da, recimo, utvrdi genocid na geografski ili vremenski ograničenom prostoru.

O ovom scenariju Štrbac kaže: – Tada bi moralo da se obrazloži zašto se genocidom smatraju samo, na primer, Golubić ili Kijani, a ne cela „Oluja“.

Istom logikom bi i hrvatska tužba mogla parcijalno da „prođe“ i da se, recimo, zlodela na Ovčari ili u Škabrnji, utvrde kao genocidni, ali treba imati u vidu da Haški tribunal iako je osudio nekoliko Srba za slučaj Ovačara, nije smatrao da je tamo počinjen najteži zločin.

JAVNO ČITANjE KAO što su „Novosti“ već najavile, presuda će biti objavljena 3. februara, što je juče i zvanično saopšteno iz Suda.

Odluka će se pročitati na javnoj sednici i ne postoji pravo žalbe.

Kako bilo, od formulacija u kojima će se pominjati zločini obe strane zavisiće i dalji potezi Beograda i Zagreba.

Prema nekim informacijama, Hrvatska se već sprema da pravdu nastavi da „isteruje“ u međunarodnoj areni, kroz rezolucije u Evropskom parlamentu ili inicijative u Ujedinjenim nacijama, u kojima bi, pozivajući se na delove presude MSP, postavljala nove uslove Srbiji na putu ka EU.

S druge strane, u slučaju konstatacije MSP da je bilo teških zločina nad srpskim stanovništvom, Zagreb više ne bi mogao da pravda „Oluju“ kao akciju čistu kao suza.

Aleksandar Popov, iz Centra za regionalizam, kaže, za „Novosti“, da presuda neće pružiti zadovoljenje ni jednoj ni drugoj strani, jer će se optužbe za genocid odbaciti: – Nije isključeno da će se obe strane „hvatati“ za određene formulacije i da će pokušati da ih iskoriste na razne načine.

To će izazvati nove varnice između Beograda i Zagreba koji će se još više distancirati.

Hrvatska će postavljati prepreke Srbiji na putu ka EU, ali ni taj ucenjivački potencijal nije neograničen.

Ostavi poruku