BEOGRAD – Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj predao je danas u Skupštini Srbije peticiju sa više od 36.000 potpisa građana sa zahtevom da se inicira smena predsednika države Tomislava Nikolića, zbog „kršenja“ Ustava, ali ne očekuje da će se to i desiti, već na ovaj način „upozorava javnost na njegovo postupanje“. Šešelj je, novinarima pred zgradom Skupštine, rekao da Nikolić ne može da bude smenjen bez podrške poslanika, ali „nema iluzija da će to i postići u ovim uslovima, sa ovakvim sastavom Skupštine“.

Ali, ovo je naša politička manifestacija da upozorimo javnost kako predsednik Srbije „flagrantno krši Ustav“ i koliko su poslanici indolentni i ne reaguju na to, rekao je Šešelj, pre nego što je njegov zamenik Nemanja Šarović odneo kutije sa potpisima u Skupštinu.

Prema rečima Šešelja, Nikolić je prekršio više puta Ustav – prihvatanjem Briselskih sporazuma kojima se „postepeno daje nezavisnost“ Kosovu, zatim, jer je na „kriminalan način došao do fakultetske diplome“ i zato što je, kako je rekao, rezidenciju dao za sedište Fondacije svoje supruge. Šešelj je rekao da je SRS na ovaj način obeležila 25 godina od osnivanja, tokom kojih je prošla „težak ali slavan put političke borbe za interese srpskog naroda“.

U članu Ustava, na koji se poziva SRS, navodi se da 30.000 birača ima pravo predlaganja zakona, drugih propisa i opštih akata, dok se u drugom članu kaže da postupak za razrešenje predsednika države može da pokrene Skupština na predlog najmanje trećine poslanika.

Nedaleko od zgrade Skupštine bilo je razmešteno desetak policijskih kombija, dok se pred samom zgradom nalazila manja grupa policajaca.

Ostavi poruku