Grupa građana podvlašićkih sela Kruševo Brdo, Šiprage i Grabovica najavila je da će od Skupštine opštine Kotor-Varoš zatražiti uvođenje poreza na neženje i na neudate žene, kao i na bračne parove bez djece, koji imaju solidna primanja, a nemaju zdravstvenih prepreka da imaju potomstvo.

Navode kako bi trebalo da se oporezuju zaposlene neženje i neudate zaposlene žene starije od 25 godina, jer bi se na taj način „povećala stopa nataliteta u RS i BiH“.

„Ovu inicijativu ćemo dostaviti SO Kotor-Varoš. Sela se gase, a sve manje djece se rađa i u gradovima. S druge strane, neženja je sve više“, tvrdi Milomir Pavlović, mještanin Šipraga i jedan od potpisnika inicijative za uvođenje „bećarskog poreza“.

On je izrazio nadu da će se kotorvaroški odbornici ozbiljno pozabaviti ovim problemom, dodajući da će odbornicima od koristi biti i demografska istraživanja, koja ukazuju na rapidan pad nataliteta u selima na sjevernim obroncima Vlašića.

Ova incicijativna glavna je tema u Kotor-Varoši poslednjih dana.

I dok jedni tvrde da se radi o predlogu koji je unapred osuđen na propast, drugi ističu da je porez na neženje „dobar način da se bećari ostave kafana, a prihvate žena“.

U polemikama oko „bećarskog poreza“ često se potencira primjer kotorvaroškog sela Grabovica u kojem još momkuje više od 60 neženja starijih od 40 godina.

Neženje iz Grabovice kažu za Oslobođenje kako bi se sutra oženili kada bi im „iskočila dobra prilika i kada bi imali novca da hrane porodicu“.

„Čuo sam da je ‘bećarski porez’ svojevremeno uvodio i Benito Musolini. Ništa dobro ti porezi nisu donijeli. Država bi nam trebala dati dobar posao i solidne plate, pa bi i mi stvarali porodice. Radimo, uglavnom, na pilanama i u šumi i jedva sastavljamo kraj s krajem. Ni do čega nam nije, pa ni do žena“, kaže jedan iz grupe grabovačkih neženja.

On dodaje da je sličnu inicijativu, početkom 2014. godine, u kotorvaroškom lokalnom parlamentu pokrenuo i tadašnji odbornik Filip Perišić, ali da je ta inicijativa naišla na oštre reakcije i osudu javnosti.

Izvor: Nezavisne novine

Ostavi poruku