DIZELDORF – Stanari iznajmljenog stana mogu da, bez straha od posledica, uriniraju stojeći u svom kupatilu, presudio je danas sud u Diseldorfu.

Okružni sud presudio je u korist muškarca koji je tužio vlasnika svog stana i tražio povraćaj depozita od 3.000 evra, prenose nemački mediji.

Vlasnik stana rekao je podstanaru da će zadržati 1.900 evra na račun troškova jer je mermerni pod kupatila trajno uništen zbog urina koji je kapao oko VC šolje.

Sudija je prihvatio izveštaj stručnjaka da je mokraćna kiselina „izjela“ pod ali je podsetio da je mokrenje stojeći rasprostranjeno, navodi AFP.

Sudija je procenio da je vlasnik stana trebalo da upozori podstanara da je mermer osetljiv.“I pored sve većeg pripitomljavanja muškaraca po ovom pitanju, uriniranje stojeći je i dalje uobičajeno“, naveo je studija Stefan Hank. „Neko ko i dalje sprovodi ovu praksu stalno se suočava sa raspravama, naročito sa ženskim osobama.

Ali ne mora da se nosi sa štetom pričinjenom mermernom podu kupatila ili gostinjskog toaleta“.

Prava podstanara često su razlog sudskih sporova u Nemačkoj.

Prošlog juna, isti sud u Dizeldorfu presudio je da stariji pušač mora da se iseli iz stana gde je živeo 40 godina jer su se susedi žalili na smrad njegovih cigareta.

Sud je procenio da se penzioner nije potrudio da spreči širenje dima u zajednički hodnik zgrade i da nije redovno provetravao stan i praznio pepeljare.

Ostavi poruku