Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић каже да има сувише доказног материјала који предсједавајућег Представничког дома Шефика Џаферовића доводи у везу са ратним злочинима да би то било измишљотина.

Она је навела да у СНСД-у сматрају да Џаферовић не може да воде овај дом и представља парламент БиХ док се не докаже да ли је оно што за њега износи потпредсједник Федерације БиХ Мирсад Кебо истина или не.

„Уколико то није истина, он ће моћи наставити да обавља своје функције. Међутим, сувише има доказног материјала да би то било измишљотина“, оцијенила је Мајкићева и подсјетила да су многи Срби скинути са позиција зато што су били у непосредној вези са СДС-ом у вријеме рата.

Мајкићева је за портал „Вијести“ рекла да питање рада Тужилаштва БиХ у вези са случајем који је отворио Кебо неће бити само приватна жеља ове институције или главног тужиоца, него много значајнијих људи који ће настојати да се ово истјера до краја.

Она је навела да ће посланици СНСД-а поново изаћи са захтјевом за смјену Џаферовића, а уколико не добију сагласност за то, опет напустити сједницу.

Мајкићева је додала да замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић, који је позвао посланике СНСД-а да присуствују сједницама овог дома, не треба да говори шта је обавеза посланика СНСД-а.

„Његова политичка партија још не врши власт, још то ради СНСД. Претендовати да он неког треба да упозорава шта треба да ради је излишно. Ми никоме не бранимо да учествује у власти, да је формира и да то уради одмах“, поручила је Мајкићева.

Кебо је од 16. децембра прошле године Тужилаштву БиХ у неколико наврата доставио документе у вези са злочинима почињеним над Србима у Возући код Завидовића.

Међу њима су докази да су ратни начелник Центра служби безбједности Зеница Шефик Џаферовић и командант Трећег корпуса Армије РБиХ Сакиб Махмуљин знали за те злочине и да ништа нису урадили да их спријече и казне кривце.

Izvor: Glas Srpske

Ostavi poruku