BEOGRAD – Predsedavajući OEBS i šef srpske diplomatije Ivica Dačić izrazio je danas zabrinutost zbog eskalacije sukoba u istočnoj Ukrajini i apelovao na sve strane da odmah obustave upotrebu teskog naoruzanja u civilnim naseljima.“Duboko sam zabrinut zbog eskalacije sukoba u istočnoj Ukrajini, a posebno zbog upotrebe teskog naoružanja, uključujući i “Grad“ rakete.

Sve strane bi trebalo da se pridržavaju dogovora o primirju i odmah obustave upotrebu teskog naoruzanja u civilnim naseljima“, rekao je Dačić za Tanjug.

Kako je rekao, sastanak svih potpisnica Dokumenata iz Minska morao bi neodložno biti odrzan, a sve strane moraju da se obavezu da ezbediti puno postovanje i primenu odrednica sadrzanih u Dokumentima.“Želeo bih da naglasim da u potpunosti podržavam napore svoje predstavnice u Trilateralnoj kontakt grupi, ambasadorke Hajdi Taljavini, i da pozovem sve strane da se vrate za pregovarački sto u okviru Trilateralne kontakt grupe“, rekao je predsedavajući OEBS.

On je pozvao sve strane da u potpunosti postuju bezbednost i sigurnost posmatrača Specijalne posmatračke misije na terenu, i da posmatračima obezbede uslove za efikasno sprovodenje mandata koji imaju.

Ostavi poruku