BEOGRAD – Poslanici Skupštine Srbije počeće danas raspravu o Predlogu zakona o prevenciji i dijagnostici genetičkih bolesti, genetički uslovljenih anomalija i retkih bolesti, poznatiji kao „Zojin zakon“.

Kada bude usvojen, taj zakon će obavezati lekare da, ukoliko ne mogu da uspostave dijagnozu u roku od šest meseci, daju nalog da se uzorak tkiva i krvi pošalje u laboratorije u inostranstvu o trošku države.

Zakon su inicirali roditelji Zoje Mirosavljević koja je preminula od Batenove bolesti, a predlog zakona u skupštinsku proceduru uputio je poslanik Demokratske stranke Dušan Milisavljević.“Posle više od godinu dana borbe za ‘Zojin zakon’, on će biti na dnevnom redu u Skupštini Srbije i zbog toga sam presrećan, jer je to dobar zakon i za sprski parlament i za demokratiju“, rekao je Milisavljević ranije Tanjugu.

On je podvukao da će „Zojin zakon“ biti garancija da će država omogućiti postavljanje dijagnoze i lečenje i zahvalio ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru na podršci i što je po tom pitanju nastupio kao lekar.

Ostavi poruku