PARIZ – OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI” NAROČITI pogled na stanje u francuskoj prestonici doveo je gradske vlasti Pariza i američku TV kuću Foks njuz do suda.

Gradonačelnica An Idalgo je javno poručila da ozbiljno razmišlja o pokretanju tužbe protiv ove stanice zbog netačnog izveštavanja tokom serije terorističkih napada u Gradu svetlosti.

To je još jedna u nizu epizoda koje prate period posle atentata i pokazuju trenutnu psihozu koju su ovi događaji ostavili u javnosti.

Izveštač Foks njuza je tokom javljanja iz Pariza isticao da u ovom gradu postoje čitave zone u kojima vlada bezakonje i koje su zabranjene za nemuslimansko stanovništvo, dok je iza njega stajala mapa s iscrtanim kvartovima, među kojima su bili, između ostalog, i deo oko Trga republike, pa čak i Monmartr.

Navedeno je da u ove zone policija ne zalazi, pa je Pariz, zbog svega, čak, u pojedinim trenucima poređen s Bagdadom.

BEZAKONjE NA PERIFERIJI NEKA od pariskih predgrađa liče, zaista, na prava geta.

Tu je sve što predstavlja državu izloženo stalnoj opasnosti. Čak se ni terenski lekari ne usuđuju da u njih zađu, da ne bi bili kamenovani.

Jednu od reportaža o ovakvim predgrađima snimao je ne tako davno i Prvi program francuske televizije, čiji je novinar od lokalnog kaida morao da traži dozvolu da ga pusti mesec dana da istražuje.

Dozvolu je dobio, ali mu je ona već posle nekoliko dana povučena, pošto su mu pitanja bila nezgodna, pa je morao da ode.

To je silno naljutilo parisku gradonačelnicu, koja je ove navode ocenila krajnje uvredljivim, šokantnim i glupim.

U intervjuu za Si-En-En je istakla da sve što je navedeno nanosi veliku štetu Parizu, da kalja njegov ugled, i najavila tužbu.

Nisu pomogla ni prethodna izvinjenja Foks njuza da su, očigledno, preterali, i što se tiče Pariza, i uopšte, o onome što su u tom periodu izveštavali globalno o muslimanima u Evropi.

Saga s tužbom se tu, međutim, ne završava, jer su, sad, u američkoj televiziji ljuti na parisku gradonačelnicu, smatraju njene izjave na njihov račun neprimerenim, pa su najavili kontratužbu.

Za to vreme, premijer Manuel Vals je juče izneo nove mere za pojačanu borbu protiv terorizma i radikalizacije.

Najavio je, između ostalog, formiranje 2.680 novih radnih mesta za nadgledanje oko 3.000 potencijalno opasnih osoba, koliko je procenjeno da ih ima u Francuskoj.

Biće oformljena kartoteka osoba osuđenih zbog terorizma, a svetlo dana ugledaće i novi sajt za informisanje javnosti o opasnosti regrutovanja za džihad i o borbi protiv terorizma.

Do septembra bi trebalo da postane operativan i sistem beleženja ličnih podataka putnika u avionskom saobraćaju.

Sve ove mere bi trebalo da se sprovedu u sledeće tri godine i koštaće, prema rečima premijera, 425 miliona evra.

Predlog zakona će biti predstavljen poslanicima u martu, a očekuje se da bude usvojen u junu.

Ostavi poruku