ANALIZOM mobilnih telefona iz mreže 063 i 064, operativci koji istražuju ubistvo novinara „Večernjih novosti“ Milana Pantića utvrdili su da je u to vreme u neposrednoj blizini mesta zločina bio D.

T., koji se dovodi u vezu sa ovim krvavim događajem.

To je jedan od glavnih pomaka u rasvetljavanju mučkog napada na dopisnika našeg lista iz Jagodine u holu zgrade u kojoj je živeo, juna 2001. godine.

Pored toga, svedoci su opisali i ulogu S.

K., kao i Z.

O., koji su sa D.

T. iznajmili stan u Jagodini u vreme planiranja zločina.

Inače, sva trojica su rodom iz BiH.

– D.

T. je sada nemački državljanin i tu postoje određene smetnje u njegovom saslušanju, a poseduje i hrvatski pasoš – navodi izvor „Novosti“ blizak istrazi. – Posredstvom međunarodne pravne pomoći zamolili smo kolege iz Nemačke da nam omoguće da ga ispitamo ili da oni to učine.

Ni posle višemesečnih pokušaja u tome još nismo uspeli.

S.

K., koji izdržava višedecenijsku kaznu u BiH, zbog ratnih zločina (promenio je prezime) detaljno je prošle godine ispričao predstavnicima Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije i bosanskom tužiocu o ubistvu Pantića.

On je kao direktnog izvršioca označio D.

T. (takođe promenio prezime), a sebe je „smestio“ samo u ulogu vozača „golfa“, kojim su pobegli posle zločina.

KOMISIJA PREDSEDNIK komisije za rasvetljavanje ubistva novinara Veran Matić rekao nam je da ne može da govori o istrazi jer bi tako „upozorio počinioce“. – Do sada se promenilo sedam radnih grupa od ubistva Pantića i to je možda jedan od pokazatelja zbog čega nije otkriven počinilac, jer je to rasplinjavanje i besmisleno ponavljanje već utvrđenih činjenica – kaže Matić.

– Od kada je pojačana radna grupa sa timom Dragana Kecmana, koji je radio na slučaju „Ćuruvija“, prikupljeno je puno podataka.

Najvažnije je da postoji rešenost da se radi dok se slučaj ne reši.

Zato će Komisija tražiti produžetak mandata koji ističe početkom februara.

Sa druge strane D.

T., je nekim svojim prijateljima u Bijeljini opisao da je „novinara ubio Geza“, odnosno S.

K., a da je on sve to gledao i čak – „snimao mikro-kamerom“, dok je Z.

O. bio u neposrednoj blizini i „čuvao stražu“.

– Prema njihovoj priči Pantića je trebalo da napadnu kad je izlazio iz stana, ali u tome nisu uspeli – navodi naš izvor.

– Onda su ga sačekali da se vrati iz prodavnice.

– Ubica ga je tri puta udario u glavu, najverovatnije bejzbol-palicom.

Treći udarac je bio koban, jer je iz sve snage udaren u teme.

Komisija koja se bavi rasvetljavanjem smrti ubijenih novinara došla je do saznanja i da postoji mogućnost da Pantić nije ubijen zbog onog što je napisao, već da su razlog dokumenta koja se spremao tek da objavi! U tim papirima se videla sva mućka i kriminal oko privatizacija nekih firmi iz tog kraja, posebno „Jagodinske pivare“ i cementare „Novi Popovac“.

– Ljudi koji su bili umešani u te privatizacije više su se plašili toga šta je on imao od papira, nego onog što je već napisao – objašnjava naš izvor.

– Posebno je bio problem, prema izjavama nekih svedoka, lažni ugovor sklopljen u Leskovcu o prodaji 100.000 tona cementa.

Taj novac je navodno trebalo da ide za plaćanje dugova NIS-u.

Pantić je bio došao do tih papira, koji su razotkrivali celu tu malverzaciju.

Glavni pomak u rasvetljavanju zločina počinjenog još pre 13 i po godina dala je analiza mobilnih telefona.

Jer, i pored izjave svedoka o tome ko su egzekutori, nedostajali su dokazi koji bi ih „smestili“ u kritično vreme na mesto zločina.

Sada je i to urađeno.

Pronađen je i stan koji su bili iznajmili u Jagodini i iz kog su osmatrali kretanje žrtve i pratili je.

Ostavi poruku