Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да јединствени наставни план и програм у БиХ није могућ.

„Дејтонски мировни споразум загарантовао је да је образовање у надлежности ентитета“, рекао је Малешевић новинарима у Теслићу, коментаришући став амбасадора САД у БиХ Морин Елизабет Кормак да дјеца у БиХ треба да уче по јединственом плану и програму.

Малешевић је позвао Кормакову да посјети ресорно министарство у Бањалуци гдје ће бити упозната о систему образовања у Републици Српској у којој је, у складу са Уставом, свој дјеци обезбијеђено право на образовање и у којој нема елемената дискриминације када је ријеч о бошњачкој дјеци.

Он је додао да вјерује да Кормакова није у потпуности упозната о проблему образовања на нивоу БиХ.

Према његовим ријечима, одређена заговарања иницијативе о заједничком образовању датирају од 1999. године када су почели пројекти на нивоу БиХ.

Малешевић сматра да са позиције политичара треба посматрати изјаву потпредсједника Републике Српске Рамиза Салкића, који је рекао да се у Српској над онима који нису Срби „проводи апартхејд у образовном систему“ и да власти Српске крше основна људска права.

„Њихово залагање за јединствени образовни систем, односно тврдња да су бошњачка дјеца угрожена у Републици Српској, довело је одређену популацију у Кравици и Врбањцима у проблеме“, рекао је Малешевић.

Министар просвјете Српске поручио је да се таквим ставовима проблеми не рјешавају, већ додатно продубљују.

Он је подсјетио да је Министарство просвјете и културе Републике Српске у претходном периоду издвојило знатна средства за провођење одређених пројеката када је ријеч о бошњачкој дјеци.

Малешевић је поручио да Салкићеве тврдње о дискриминације бошњачке дјеце немају основу, наводећи да се одговарајући уџбеници набављају за више од 2.000 ученика који раде по програмима неких кантона, односно за 7.000 ученика који изучавају исламску вјеронауку.

Ostavi poruku