Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац позвао је предсједника СДС-а Младена Босића да „престане да штити интересе СДА и да изиграва адвоката функционерима те странке осумњиченим за најтежа кривична дјела какво је прикривање ратног злочина“.

Кошарац је у изјави за Срну позвао посланике СДС-а да се придруже иницијативи СНСД-а за смјену предсједавајућег Представничког дома Шефика Џаферовића и да на тај начин покажу одговорност према жртвама злочина који су над Србима почињени током рата у БиХ.

„До озбиљне реакције Тужилаштва БиХ, коју очекујемо на основу обимне документације и доказа које је тој институцији предао потпредсједник Федерације БиХ Мирсад Кебо, српски посланици не смију и не могу давати било какав легитимитет Џаферовићу и осталим лицима чија се имена помињу у тој документацији“, упозорио је Кошарац.

Он је оцијенио да Босићеве изјаве све више личе на изјаве појединих страних амбасадора, који, упркос постојању Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ, штите само своје интересе и интересе земаља из којих долазе.

„Босић се понаша попут портпарола неких страних амбасада, лијепећи етикете опстукциониста посланицима СНСД-а и институцијама Републике Српске које штите дејтонски Устав и бране интересе Републике Српске“, нагласио је Кошарац.

Он је одбацио Босићеве оптужбе да посланици СНСД-а поништавају механизам ентитетског гласања у парламенту БиХ.

„Босића подсјећам да се процедура усвајања било ког закона не завршава у Представничком дому, у коме коло, руку под руку, воде он и Џаферовић. Постоји и Дом народа, у коме пет српских делегата може да обори сваки закон који не одговара интересима Републике Српске. Убијеђен сам да ће делегати СНСД-а и ДНС-а одговорно радити тај посао“, закључио је Кошарац.

Ostavi poruku