DA je o tome odlučivao Dušan Vujović, veliko je pitanje da li bi Vlada uopšte pomagala nesrećnom narodu kome je strašna poplava odnela kuće i imovinu.

Povodom „elementarne nepogode“ sa istorijskim skokom franka, koja je žestoko pogodila 22.000 građana Srbije (čitav Mladenovac ili Ćupriju) ministar finansija osiono i bezdušno poručuje da to „nije briga države“.

Ekonomski stručnjak u naletu ciničnog metaforisanja, „ekspertski“ objašnjava da su sami građani koji su uzimali stambene kredite u francima krivi, jer su kupovali „skupe cipele ili televizor, pa hoće jeftinije“.

Kao da su mladi parovi koji su se jedva skrpili (i krvavo otplaćuju rate) da bi došli do krova nad glavom, pre ulaska u banku morali da doktoriraju monetarnu politiku ili bar da se posavetuju sa svetskim ekonomistima (poput Vujovića).

Paradoks je da su, na primer, trenutno bolje zaštićeni Srbi koji žive u Hrvatskoj, a uzeli su stambeni kredit u francima, jer je ta zemlja hitno fiksirala kurs „švajcarca“.

I Mađarska je pokazala odgovornost prema svojim građanima i konvertovala kredite iz franka u evro.

Samo u Srbiji ministar finansija promoviše mračnu i neljudsku stranu kapitalizma koja građane posmatra isključivo preko digitrona – kao brojeve i statističke podatke.

Vujović je propustio da kaže koja je država odgovorna prema muci i nevolji građana, ako ne Srbija.

Možda, Švajcarska?! Ministar finansija, ko god to bio, mora više da brine za narod nego za interese MMF i svetskiih finansijskih organizacija.

Trebalo bi neko iz Nemanjine 11 da mu to objasni.

Jer, ukoliko bismo sledili njegovu logiku, za poplave bi bili krivi sami Obrenovčani, jer su u „rizičnom“ gradu podizali kuće.

Ostavi poruku