VOLE stranku više nego hleba da jedu.

Ovako bi se grubo mogao protumačiti neverovatan potez 48 korisnika socijalne pomoći koji su za izbornu kampanju 2012. godine uplatili novac partijama.

Osim, ako se iza njihovih imena ne kriju tajni finansijeri.“Novosti“ su od Agencije za borbu protiv korupcije dobile podatke da je među pomagačima Srpske napredne stranke bilo 33 ljudi iz najsiromašnijeg sloja, dok se na listi donatora LSV našlo osam osoba koje su „na ivici bede“.

Ima ih i na spiskovima pomagača DS, i to troje.

Na listi finansijera socijalista našla su se dva siromašna građanina, dok je DSS i Narodnoj partiji pomogao po jedan „socijalni slučaj“.

Posebno je zanimljivo da socijalna pomoć u Srbiji iznosi od 7.789 do 17.738 dinara u zavisnosti od broja članova porodice, a da su baš oni koji je primaju, na račune stranaka uplaćivali iznose od po nekoliko hiljada pa do 50.000 dinara! Nadležne institucije ni do danas nisu reagovale na ove, u najmanju ruku nelogičnosti, koje je Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila u finansijskim izveštajima stranaka.

U ovoj nezavisnoj instituciji kažu da su nemoćni da reaguju u ovakvim slučajevima:- To treba da bude posao za nadležno ministarstvo, koje treba da uradi reviziju primalaca pomoći koji su dali novac za stranku.

Može da se desi da je njima neko dao novac da uplate na račun, pa se možda iza njihovih imena kriju tajni finansijeri.

U tom slučaju, radi se o krivičnom delu.

Zaista je teško, tvrde u Agenciji, poverovati da neko ko je na ivici bede, od svojih malih primanja odvaja za stranku.

Zato smatraju da je država dužna da proveri da li je onima koji mogu da izdvoje donacije za partije zaista i potrebna socijalna pomoć ili da pronađu one koji su se sakrili iza njihovih imena.

GUBITAŠI POMAGALI KAMPANjUNisu samo siromašni građani pomagali partije, već i preduzeća koja su gubitaši.

Iznosi koji su oni davali za izbornu kampanju su višestruko bili veći od zarada.

Neke od firmi su bile u minusu, procesu likvidacije, ali se i pored toga pojavljuju na spisku finansijera koji su uplaćivali novac na račune stranaka.

Ovim nepravilnostima u izveštajima o troškovima stranaka baviće se sud.

Ostavi poruku