HAG – Međunarodni sud pravde u Hagu saopštio je danas da će 3. februara izreći presudu po tužbi Hrvatske protiv Srbije, u vezi sa primenom Konvencije o sprečavanju i kažnjavanu genocida.

Početak izricanja presude zakazan je za 10.00 časova, a kako je navedeno u saopštenju koje objavljeno na sajtu Suda, presuda koju će pročitati predsedavajući Sudskog veća Peter Tomka biće obavezujuća i na nju neće biti prava žalbe.

Srpski pravni tim očekuje da Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu odbije hrvatsku tužbu protiv Srbije, kao i da utvrdi da su oružane snage Hrvatske tokom i posle akcije Oluja počinile masovne zločine nad srpskim nadorom, rekao je u sredu šef srpskog pravnog tima Saša Obradović Tanjugu. „Pravni tim koji je zastupao Srbiju u sporu protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde očekuje da tužba Hrvatske bude odbijena.

To je ono što očekujemo i čemu se nadamo u ovom postupku“, Hrvatska, predvođena tadašnjim predsednikom Franjom Tuđmanom, je 2. jula 1999. godine pokrenula postupak pred MSP protiv tadašnje SRJ zbog navodnog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida tokom oružanih sukoba na teritoriji te Republike od 1991. do 1995. godine.

Srbija je odgovorila kontratužbom 10 godina kasnije, koja se zasniva na istom činjeničnom i pravnom osnovu na kome je podneta hrvatska tužba, odnosno na Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Srbija je od MSP zatražila da operaciju „Oluja“ koju su izvršile oružane snage Hrvatske proglasi za genocid nad sprskim narodom i tu državu proglasi krivom zbog kršenja Konvencije o sprečavanju genocida.

Ostavi poruku