Црква светог великомученика Прокопија у Високом, која је проглашена националним спомеником Босне и Херцеговине, у уторак је била мета вандалских напада.

На вањским зидовима помоћних објеката православне цркве у сриједу су осванули графити увредљивог садржаја.

Парох и старјешина те цркве Марко Јаковљевић казао је данас за федералне медије да је полиција урадила увиђај, а да прве информације показују да су у цркву провалила дјеца, судећи по отисцима стопала.

„Међутим, сигурно дјеца нису могла писати графите. То су урадиле старије особе“, рекао је Јаковљевић и додао да је вјероватно било више група с обзиром на натписе симбола и грбова више навијачких група.

Непознате особе су у цркву ушле кроз прозор и разбацале ствари које су се налазиле у олтару.

Јаковљевић је истакао да ништа нису украли и да им је циљ био само нанијети штету.

Увиђај је обавила Полицијска управа Високо, а Служба Цивилне заштите општине Високо очистила је графите и извршила санацију настале штете.

У сарадњи с Електродистрибуцијом Зеница, пословница Високо, договорено је додатно освјетљење објеката које ће финансирати Општина Високо.

Црква светог великомученика Прокопија у Високом проглашена је националним спомеником Босне и Херцеговине Одлуком Комисије за очување националних споменика 8. марта 2004. Национални споменик састоји се од цркве, црквеног дворишта, оградног зида, улазне капије, парохијског дома и покретног насљеђа које чини 18 икона.

Ostavi poruku