BEOGRAD – Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je novu, dopunjenu optužnicu protiv četvorice pripadnika Resora Državne bezbednosti (DB) kojom ih tereti za ubistvo novinara i vlasnika „Dnevnog telegrafa“ Slavka Ćuruvije 1999. godine, rekao je danas Tanjugu tužilac Miljko Radisavljević.

Nakon dopune istrage koja je sprovedena po nalogu suda, tužilaštvo je optužilo tadašnjeg načelnika Resora DB Radomira Markovića, šefa beogradskog centra DB-a Milana Radonjića, glavnog obaveštajnog inspektora u Drugoj upravi Resora Ratka Romića i pripadnika rezervnog sastava tog resora Milana Kuraka.

Optužnicom se okrivljeni terete da su „iz niskih pobuda“ ubili novinara i vlasnika listova „Dnevni telegraf“ i „Evropljanin“ Slavka Ćuruviju 11. aprila 1999. godine, odnosno da su izvršili krivično delo teško ubistvo za koje je zaprećena kazna od 30 do 40 godina zatvora.

Marković se tereti da je to delo izvršio podstrekavanjem, a ostali su optuženi kao saizvršioci, precizirao je tužilac Radisavljević i dodao da su tokom dopune istrage obavljene istražne radnje koje je zatražio sud.

On je napomenuo da je optužnica podneta Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu i da je u toku njeno ispitivanje.

Specijalni sud u Beogradu 24. jula 2014. godine je vratio na dopunu istrage optužnicu podignutu 6. juna. Taj sud će ponovo razmatrati dopunjenu optužnicu i ako je potvrdi branioci i optuženi će imati pravo da na to rešenje izjave žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Tek po pravosnažnosti optužnice, sud će zakazati suđenje, odnosno pripremno ročište, a potom i glavni pretres.

Radonjić i Romić su u pritvoru koji im je danas, odlukom Apelacionog suda, produžen, Marković je u zatvoru u Požarevcu na izdržavanju kazne zatvora od 40 godina, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica. Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

Ubistvo je izvršeno u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa, u vremenu između 16 i 39 i 16 i 45, navodi se u optužnici.

Sa Ćuruvijom je u vreme ubistva tada bila njegova nevencana supruga, istoricarka Branka Prpa, koja je tom prilikom zadobila lake telesne povrede pošto su je napadači onesvestitli udarcem u glavu.

Ključni svedok u ovoj istrazi nakon čijeg iskaza su uhapšeni optuženi 13. januara 2014. godine je nekadašnji pripadnik DB, odnosno komadant jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija.

Ulemek je na svoju inicijativu, bezuslovno, 8. januara 2014. godine dao iskaz tužilaštvu u kojem je detaljno ispričao svoja saznanja o toj likvidaciji.

U vreme ubistva Ćuruvije na vlasti u Srbiji je bila koalicija SPS, JUL i SRS.

Radomir Marković je uhapšen u februaru 2001.

Osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. avgusta 2000. godine i četvorice članova SPO u atentatu na lidera SPO – Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999.

Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradu i za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine.

Prvostepeno su bili osuđeni na osam i sedam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i u toku je ponovljeno suđenje.

Ostavi poruku