Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић спомињањем механизма ентитетског гласања жели да сакрије чињеницу да брани оне који су починили или су били свједоци злочина над Србима.

„Очигледно је да су Босић и његови трабанти из СДС-а највише бранили /предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ/ Шефика Џаферовића, и то се могло видјети на захтјеву да се у дневни ред уврсти да се о овоме расправља. Дакле, Босић је ово навео да сакрије чињеницу да брани оне који су починили или су били свједоци злочина над Србима“, рекао је Додик.

Босић у том погледу, додаје Додик, сада пребацује причу о неким универзалним питањима какво је ентитетско гласање.

„Наравно да је ентитетско гласање веома важно, али Босић је увео ово питање изван времена, простора и очигледно не зна о чему говори тврдећи да посланици СНСД-а то угрожавају“, рекао је Додик и додао да у СДС-у нису ни знали да овај механизам постоји док СНСД није почео да га користи претходних година.

Додик, који је предсједник Српске, истиче да се Босић овако жестоко није борио када су некадашње припаднике Војске Републике Српске посљедњих мјесеци хапсили и процесуирали органи БиХ.

„Босић сада брани Џаферовића за којег постоје већ хиљаде страница материјала о његовој кривици. Замислите да и не помиње разлог зашто, рецимо, СНСД излази из парламента него се позива на причу о ентитетском гласању“, рекао је Додик.

Он је истакао да онда када ентитетско гласање дође у питање, СНСД никада неће занемарити интересе Републике Српске и увијек ће користити овај механизам.

Додик је одбацио могућности да политичке партије из Републике Српске усагласе своје дјеловање, поготово са СДС-ом, јер не могу да штите злочинце и свједоке злочина над Србима.

„Ми не можемо да градимо пробосанску политику, јер то није ни по Уставу, нити је то интерес Републике Српске. Не можемо и нећемо да ресурсе Републике Српске скрнавимо, омаловажавамо и умањујемо, како то хоће Босић кроз подршку изјави коју је написало Предсједништво БиХ, а која очигледно не може да буде прихватљива и то је сваком јасно“, каже Додик.

Он је Босића назвао обичним политичким мешетаром који покушава да проведе одређене политике које су штетне искључиво за Републику Српску и српски народ, што је највише видљиво кроз подршку Џаферовићу и подршку изјави из Предсједништва БиХ, о чему ће јавност обавијестити на сутрашњој конференцији за новинаре.

„Очигледно га је забољело зашто СНСД није на сједницама парламента. То је најбољи начин заштите интереса Срба и Републике Српске и то треба да се зна. Овдје је ријеч о њиховом партнеру из СДА Џаферовићу, за којег постоји много индиција, чак и јасних доказа о његовом учешћу у злочину и прикривању злочина над Србима, што је довољно да парламент, вођен политичким разлозима, смијени Џаферовића“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је Босић на састанку са шефовима дипломатије Велике Британије и Њемачке без икаквог оклијевања дао подршку свему што је наводно радило Предсједништво БиХ, те тврдио и да постоји неки застој у вези са европским путем БиХ, сваљујући притом кривицу на Републику Српску, иако управо Бошњаци, који су сада његови најбољи партнери – Бакир Изетбеговић и остали, нису хтјели да се ријеши питање „Сејдић и Финци“, што је зауставило европски пут БиХ.

„У његовој мржњи према садашњој демократској власти у Републици Српској апсолутно су изгубљени сви критеријуми, тако да Босић стварно не схвата о чему се овде ради, мада су и сами шефови дипломатије говорили да је сасвим логично оно што ми тражимо као реакцију на првобитну изјаву, која и није изворно изјава Предсједништва БиХ, него је неко дао да је они прогласе као такву, јер иначе не би ни прошла“, каже Додик.

Он је подсјетио да је дјеловање СНСД-а на нивоу посланичког клуба усаглашено на руководству партије у вези са Џаферовићем, чију смјену траже.

„То што сада смета и што је видљиво да Босић остаје са Џаферовићем, и што нема СНСД-а, то њему највише смета. СНСД се неће вратити /у парламент/ све дотле док се Џаферовић налази у руководству парламента. Према томе, то је кључни разлог“, истиче Додик.

Izvor: Glas Srpske

Ostavi poruku