Насловна Република Српска Цијене некретнина у Републици Српској падају, купаца нема

Цијене некретнина у Републици Српској падају, купаца нема

0

Цијене станова у Српској у посљедње вријеме стагнирају, али у агенцијама за продају некретнина истичу да упркос томе нема купаца.

Сенка Гатарић из Агенције за продају некретнина „Еуро-агент“ у Бањалуци рекла је да се већ годину не мијења цијена станова у граду на Врбасу.

– За метар квадратни стана у Бањалуци потребно је издвојити од 1.400 до 2.000 КМ. Цијена зависи од локације, спратности и године градње зграде – рекла је Гатарићева.

Она је нагласила да се међу ријетке купце станова у Бањалуци убрајају млади брачни парови, који стамбени проблем рјешавају подизањем кредита.

– Нико нема готовину за куповину станова, јер и поједини становници Приједора и Козарске Дубице купују у Бањалуци дјеци станове на кредит – рекла је Гатарићева и додала да ни грађевинске фирме више не граде зграде.

Власник Агенције за некретнине „Сензор“ Бањалука Манојло Поповић рекао је да су од 2009. до 2014. године цијене станова у Српској пале и до 30 одсто.

– Међутим, у посљедње вријеме те цијене се не мијењају и ништа ново се не дешава на тржишту некретнина. Све је прилично замрло – рекао је Поповић и додао да је тешко предвидјети каква ће ситуација бити на тржишту некретнина у будућем периоду.

Слична ситуација је и у Требињу гдје се у посљедње вријеме цијена станова нити повећава, нити смањује.

– За метар квадратни стана у највећем граду у Херцеговини потребно је издвојити од 1.300 до 2.000 марака. Цијена зависи од локације, године градње, спратности, али и квадратуре стана – рекао је власник Агенције за некретнине „Твико“ у Требињу Васо Милић и додао да се у овом граду станови граде, али да купаца нема.

На тржишту некретнина у Бијељини, гдје се цијене станова крећу од 1.100 до 1.700 КМ, такође нема промјена, а у агенцијама за некретнине истичу да је главни разлог за то слаба куповна моћ.

– Цијене станова претходних година су падале и грађевинским фирмама више се не исплати да обарају цијене некретнина, али ни да граде нове зграде – казали су у агенцијама у Бијељини.

Грађевинци

У грађевинским фирмама су казали да је због великог броја изграђених и непродатих станова станоградња у посљедње вријеме стала.

– Због слабе куповне моћи ријетки су они који купују станове. Због тога инвеститори граде онолико колико могу продати како не би заробили капитал – казали су у грађевинском предузећу „Крајина“ у Бањалуци.

Izvor: Glas Srpske

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version