NOVI rekord sezone u NBA ligi po broju asistencija postavio je Brendon Dženings – čak 21, uz 24 poena u pobedi nad Orlandom! Plej Detroita (25) u SAD je poznat kao ruki Milvokija koji je 2009. za tri četvrtine postigao 55 poena, ali još zanimljiviji je njegov put do NBA po kome ga je vodio naš Dejan Bodiroga.
Nekadašnji generalni menadžer Virtus Rome 2008. doveo je u Italiju talentovanog organizatora igre, koji je napravio presedan u američkom basketu.

Po završetku srednje škole odlučio se za odlazak u Evropu, a ne na koledž, jer je smatrao da će mnogo više naučiti u Evroligi.

Pozadina priče je da nije imao dovoljno bodova na „ej-si-ti“ testu za stipendiju na Univerzitetu Arizona, a i stavio je u džep 1,6 miliona dolara od ugovora sa Lotomatikom i sponzorima…

– On je jedan od najvećih talenata koje sam ikada video.

Njegov stav, radna etika i odlučnost, kao i fizičke predispozicije su me odluševile – govorio je Bodiroga, koji mu je tada spremio specijalan program treninga u Rimu i gurnuo njegovog trinaestogodišnjeg brata u juniorski tim.

Dženings se protivio NBA pravilu da igrač posle srednje škole mora godinu dana da nastupa na koledžu pre nego što postane profesionalac.

Beležio je prosečne partije u italijanskom prvenstvu (5,5 poena po meču) i Evroligi (7,6), ali je 2009. draftovan od Milvokija kao deseti pik.

– Više od 20 poena i 20 asistencija na jednom

Ostavi poruku