Pomoćnik državnog sekretara SAD za pitanja zapadne hemisfere Roberta Džejkobson sutra će otputovati u Havanu gde će boraviti do 24. januara, kako bi iskoristila ranije isplanirane pregovore o migraciji da pokrene razgovore sa kubanskom vladom o obnavljanju diplomatskih odnosa.

Agenda će obuhvatiti razgovore o tehničkim i logističkim pitanjima kao što su operacije ambasade, pitanja osoblja i obrada viza, saopštio je danas Stejt department.

U saopštenju se napominje da je ponovno uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kubom „ključni korak za sprovođenje promena u američko-kubanskim odnosima koje je američki predsednik Barak Obama najavio 17. decembra“.

Tokom posete Havani, Džejkobson će se, takođe, sastati sa članovima nezavisnog civilnog društva, kao i sa verskim velikodostojnicima i nezavisnim poslovnim liderima. „Ova nova konverzacija sa Kubom je istorijski i značajan proces koji će unaprediti američke interese i ojačati sposobnost SAD da se zalažu za pozitivne promene na ostrvu“, navodi se u saopštenju.

Olakšavajući pristup kubanskog naroda većim resursima i informisanju, promena politike ima za cilj podsticanje poštovanja ljudskih prava i sleđenje demokratskih principa na Kubi, zaključuje Stejt department.

Ostavi poruku