BELEK Od izveštača Novosti TOKOM šestogodišnje dominacije Partizana na domaćoj sceni značajan pečat na niz koji će teško biti nadmašen u bliskoj budućnosti ostavili su fudbaleri iz inostranstva.

Sada, na početku 2015, Partizan je došao u situaciju koja deluje čak i pomalo apsurdno za ovdašnje fudbalske prilike – vrlo lako bi moglo da se dogodi da u nastavak sezone uđe bez ijednog „klasičnog“ stranca (ako se ne računaju igrači sa pasošem neke od bivših jugoslovenskih republika).

Odlaskom Ismaila Fofane na pozajmicu u redove kineskog drugoligaša razgovor na stranom jeziku i improvizacija „rukama i nogama“ više nije na snazi u svlačionici Partizana.

Interesantno je da je od trenutka kada je Fofana napustio Humsku klub prvi put posle devet godina ostao bez ijednog fudbalera izvan regiona na platnom spisku.

A bilo ih je u poslednjih desetak godina svakojakih, od onih koji su nosili tim na plećima, do onih koje su iznosili iz kafana i kockarnica.

Ovo je prilika da se podsetimo u koje su se sve strance uzdali poslednjih godina u Humskoj.

Moda angažovanja stranaca zaživela je u Humskoj sredinom prošle decenije.

Prvi jači „nalet“ asova iz uvoza predstavljao je pun pogodak kakav verovatno ni tadašnji sportski direktor Ivan Tomić nije mogao da sanja overavajući saradnju sa Žukom, Moreirom i Dijarom.

Sva trojica su ne samo opravdali očekivanja već su gurali „valjak“ u pravom smeru kako na domaćoj, tako i na inostranoj sceni.

Uz to Brazilac, Senegalac i omaleni virtuoz iz Gvineje Bisao ekspresno su ušli u srca najvatrenijih navijača.

Već sledeća sezona 2008/2009. pokazala je da dobar „ino ulov“ ne sme da se doživljava kao rutina, pošto je naredna „serija iz uvoza“ bila sve samo ne ono što se očekivalo od kluba renomea Partizana.

Vašington, Kamel Zajem i Aleksis Ngambi nisu zajedno pružili kao neko iz gore pomenutog trojca na prijateljskom meču, pa ne čudi zašto su brzo videli izlazna vrata kluba.

Naredna godina je donela samo jedan potpis stranca, i to kakav – stigao je Kleo.

Sjajni Brazilac je prosto eksplodirao u leto 2010. kada je praktično sam doneo klubu drugo učešće u grupnoj fazi Lige šampiona.

Tome je pridodao i seriju golova na domaćoj sceni, pa ne čudi što su ga „grobari“ ispratili u Kinu sa jasno izraženom zebnjom – kako nadoknaditi odlazak Brazilca? Tog leta sjajnom partijom u dresu Helsinkija protiv Partizana sam je sebe kupio Mohamed Kamara, koji je takođe ostavio snažan pečat na produžetak niza osvojenih titula.

U vredne akvizicije svakako valja svrstati i Princa Tejga, čija se šestomesečna pozajmica iz Hofenhajma na najbolji način isplatila u derbijima protiv Crvene zvezde.

Od tada pa do danas ljudi zaduženi za sportski sektor u Humskoj, slobodno se može reći nisu pogrešili samo u jednoj proceni – dovođenjem Ivana Ivanova.

Za razliku od njega, Mohamed Zabija, Eliomar Silva, Manga, Eduardo, Anderson Markeš i Erik Đemba-Đemba sigurno ni sami ne mogu da kažu šta su konkretno tražili i radili tokom boravka u Partizanu.

Sve u svemu, stranci su za naše klubove, pa i za one najveće uvek lutrija, najviše zbog činjenice da skauting službe funkcionišu daleko ispod nivoa ozbiljnih evropskih klubova.

Partizan je očigledno ove zime odlučio da preskoči tu lutriju i da se okrene proverenim domaćim kadrovima.

SVI STRANCI POSLEDNjIH GODINA2006/2007.

Pjer Boja Nikolas Asprogenis Obiora OditaAco Stojkov (Inter) Asen Nikolov (Turan) 2007/2008.

Moreira (Aveš) Žuka (Botafogo) Lamin Dijara (Beira Mar) Vitor Ugo (Sport) Ednilson (OFI) 2008/2009. Žuka Almani Moreira Lamin Dijara Danijel Marčeta (Triglav)Vašington (Makedonija) Kamil Zajem (Esperanca)Aleksis Ngambi (Monpelje) 2009/2010.

Almani Moreira Lamin Dijara Vašington Kleo (Crvena zvezda) 2010/2011.

Kleo Almani Moreira Pjer Boja (Grenobl)Princ Tejgo (Hofenhajm) Dominik Adija (Milan) Džozef Kizito (Vojvodina) Mohamed Kamara (Helsinki) 2011/2012.

Mohamed Kamara Lamin Dijara (Al Šabab) Eduardo (Sao Kaetano) Anderson Markeš (Sao Kaetano) David Manga (Minhen 1860) Ivan Ivanov (Alanija) 2012/2013.

Mohamed Kamara Ivan Ivanov Mohamed Zabija (Al Arabi) Eliomar Silva (Javor) 2013/2014.

Ismail Fofana (Širak) Erik Đemba-Đemba (Hapoel Tel Aviv)

Ostavi poruku