BEOGRAD – Početak objedinjenog suđenja vlasniku „Delta Holdinga“ Miroslavu Miškoviću i ostalim okrivljenim za oštećenja putarskih preduzeća i kruševačke fabrike maziva FAM, odložen je danas za 10. februar zbog štrajka advokata.

Oba suđenja nisu mogla da se održe od septembra zbog nedolaska advokata u sud, a njihovo prisustvo je obavezno.

Sudija Maja Ilić najavila je raspored suđenja do sredine leta, pa će se tako suđenje držati i 11. i 23. februara.

U martu su određeni termini za 2, 3, 4 , 5 i 6 mart.

Suđenje je planirano i za 7, 8, 9. april kao i 27. i 28. april, zatim 17, 18, 19, 20, 21 i 22. maj, 8, 9, 10, 11, i 12. jun kao i 15, 16 i 17. jul.

Suđenja će se održavati u velikoj sudnici Palate pravde u Savskoj ulici.

Svi optuženi su se danas pojavili u Specijalnom sudu u Beogradu.

Nakon odlaganja suđenja, kratko su se sporečkali Miroslav Mišković i sudije Ilić oko njene opaske da Mišković „dovodi javnost“ dok je on tvrdio da je reč o „stranim posmatračima“ te da ne dovodi javnost.

Sudija mu je ukazala da su strani posmatrači sa aspekta suda javnost u sudinici.

Mišković i još 14 okrivljenih iz oba slučaja su sada optuženi u jednom procesu, koji će praktično krenuti ispočetka i vodiće ga sudija Maja Ilić.

U prosecu u kojem je Mišković bio prvookrivljeni suđenje je vodio sudija Vladimir Vučinić.

Do spajanja postupaka u slučaju oštećenja putarskim preduzeća u kojem je prvookrivljeni Miroslav Mišković sa slučajem oštećenja FAM-a iz Kruševca došlo je u prvoj polovini decembra na predlog odbrane vlasnika Nibens grupe Mila Đuraškovića koji je optužen u oba slučaja.

Krivično vanpretresno veće Specijalnog suda usvojilo je njegov predlog jer su mahom isti optuženi u oba slučaja, kao i zato što su oba postupka u početnoj fazi izvođenja dokaza.

Na optuženičkoj klupi sada su Milo Đurašković, Dejan Jeftić, Risto Ristić, Bora Jelić, Branislav Jovasović, Ljiljana Kostić, Srđan Filipović, Miroslav Mišković, Marko Mišković, Milutin Gašević, Zoran Mihailović, Zdravko Rašo, Predrag Filipović, Živojin Petrović i Jadranka Badrić.

Na početku objedinjenog suđenja optuženi će se ponovo izjasniti o krivici pred novim sudskim većem, a moći će i detaljno da iznesu svoju odbranu ili da je samo dopune.

Protiv Miškovića i Đuraškovića kao i još osam optuženih vodi se krivični postupak zbog optužbi da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra.

Slučaj FAM pokrenut je pre postupka protiv Miškovića.

Mišković, njegov sin Marko i Đurašković bili su uhapšeni u decembru 2012. godine.

Pušteni su da se brane sa slobode uz jemstva od više miliona evra.

Ostavi poruku