Bivši predsednik Češke Vaclav Klaus izjavio je da je Krim oduvek bio deo Rusije i da je nasilje na protestima u Kijevu izazvalo intervenciju ruske federacije.“Angažovanje Rusije na Krimu bila je samo reakcija, ne akcija.

To je bila rekcija na dešavanja tokom protesta u Kijevu, kada su usledili napadi na tamošnju rusku populaciju“, kazao je Klaus u intervjuu za nemački list “Prese“.

Krim je pristupio Rusiji u martu 2014. godine posle referenduma u tom regionu.

Ruska federacija tada je poslala vojsku na Krim kako bi obezbedili miran referendum.

Klaus, takođe, tvrdi da ne treba kriviti Rusiju za trenutnu situaciju u Ukrajini, istakavši da je kriza rezultat pritiska da se ukrajinski narod odluči da li pripada Istoku ili Zapadu.

Jedan od ključnih momenata koji su uticali na krizu, bila je ideja da Ukrajina pristupi Evropskoj uniji ili NATO.

Rat u Ukrajini uticao je na urušavanje odnosa Rusije i zapadnih zemalja, pošto je Moskva okrivljena da provocira vojni konflikt.

Kao rezultat tenzija, EU i SAD uvele su sankcije Rusiji, koje su uzvratile istom merom zapadnim zemljama.“Mislim da je uvođenje sankcija pogrešan potez“, istakao je Klasu, dodavši da je kriza u Ukrajini mogla da bude izbegnuta da su vlasti u Kijevu želele da pregovaraju sa proruskim snagama.“Da sam na bio na njihovom mestu, pričao bih sa prorusima.

Međutim, političari u Kijevu nisu želeli to da učine, tako da je to uzrok konflikta, sve što se desilo posle je posledica“, kazao je bivši predsednik Češke.

Ostavi poruku