PARIZ – Francuske vlasti proglasile su zaposlenog u jevrejskoj radnji, muslimana poreklom iz Malija, koji je spasao mušterije tokom terorističkog napada u Parizu, herojem i dodelile mu francusko državljanstvo.

Ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev, pohvalio je Lasanu Batilija za hrabrost i heroizam, na ceremoniji na kojoj mu je, u prisustvu premijera Manuela Valsa, dodeljeno francusko državljanstvo.

Kaznev je rekao da je „Batilijev humani čin postao simbol islama mira i tolerancije“, preneo je AP. „Tako sam srećan što sam dobio dvojno državljanstvo. Živela sloboda, živela solidarnost, živela Francuska!“, rekao je Batili primajući medalju i državljanstvo.

Lasana Batili (24), musliman, poreklom iz Malija na zapadu Afrike, koji je u Francusku došao 2006, spasao je 15 talaca, među kojima dvoje dece, kada je naoružani napadač Amedi Kulibali, 9. januara upao u košer radnju u Parizu, tako što ih je sakrio u zamrzivač, koji je isključio. Četiri taoca su ubijena pre nego što je policija upala u zgradu i ubila Kulibalija u pokušaju bekstva.

Koristeći lift za robu, Batili je pobegao iz radnje i dao policiji važne informacije šta se dešava unutra i gde se taoci kriju.

Taj napad dodatno je uzdrmao Francusku, posle terorističkog napada na satirični nedeljnik Šarli ebdo, kada su dvojica naoružanih napadača, braća Šerif i Said Kuaši, ubila 12 ljudi, uključujući neke od najpoznatijih karikaturista u zemlji, dok je 11 ljudi ranjeno.

Ostavi poruku