Već viđeno, a po svemu sudeći izvesno da se sprema bura pod evropskim koševima, koji bi mogli i da popucaju od pritiskanja sa dve različite strane.

Svetska košarkaška organizacija kao da je rešila da se obračuna sa evroligaškom idejom (Đordija Bertomeua) o zatvorenom sistemu takmičenja u bliskoj budućnosti (sezona 2016/17), koja bi, pored ugovora, i „mrvice” sačuvala za najbogatije. Želja FIBA da ojačaju nacionalni šampionati (savezi), najbolji igraju u takmičenju adekvatnih formata, ali i sa prostorom (tkz. prozorima) za kvalifikacije (već od 2017.) reprezentativnih potreba, samo su deo „menija”, ali i „šlagvort” onima sa „druge strane” da se započne „rat”.

Kao početkom veka, u vreme nastajanja ULEB (evropska klupska asocijacija), pa Evrolige i, sezone kada smo imali dva takmičarska šampionska koloseka.

– Neće biti rata, jer ni potencijalni, ovog sporstkog formata, niko ne može da dobije.

Osim da svi budu gubitinici – iskustvo Borislava Stankovića samo primenjuje životno – istorijsku istinu.

Diplomatski rečnik najvećeg srpskog sportskog diplomate i višedecenijskog generalnog sekretara FIBA, brzo postaje konkretan.

– Pominjete kompromis, neće ni toga biti, već da se određene stvari regulišu.

Ideja o Evroligi zatvorenog tipa nije dobra, ne sme se dozvoliti da zaživi, bila bi pogubna na kompletan razvoj sporta na Kontinentu.

Da se pogledamo oči u oči, pa da mi neko kaže šta je to evropskoj košarci i klupskim takmičenjima doneo ULEB ili Evroliga.

Da li su oni izmislili Kup šamšiona, Kupova ili Koraća, primera radi.

Nisam primetio.

Dugo pamtim i u ova vremena, a kontinentalna klupska takmičenja su građena iz „pepela” da bi u svakom pogledu dosegla vrhunac, da bi neko „otkrio” da je sazreo trenutak za inovacije.ŠPANIJA I, SAMO ŠPANIJA- Ideja Evrolige, koja je godinama na „programu”, zna se dobro odakle je krenula – iz Španije i na prvom mestu su interesi njihovih najvećih klubova. Čak i u ideji o zatvorenom evroligaškom sistemu, predviđa da imaju najviše (pet) predstvanika.

To sigurno nije generalni interes ovog sporta uprkos, niti želja za profitabilnošću može da bude opravdanje – kaže Stanković. Stanković u razgovoru za “Sport” ne krije da u organizaciji košarkaške vlasti mora da postoji red veličina, a da sigurno ne može da počinje sa klupskim interesima.

Pa, ako su još finansijski supermenovi, po većinski prosek (a u srpskom slučaju ni toliko), kad, tad ne može da se završi dobro.

– Mora da se zna telo čija je reč poslednja, a to su u ovoj priči nacionalni savezi.

Neko može da kaže da je to korak unazad, ali postojeći sistem, na međunarodnom i nacionalnom planu je pokazao slabosti.

Ako je određeni savez prave jačine i autoriteta, ne mogu klubovi (funkcioneri) da drže slovo, manipulišu…

Tendecija FIBA da nacionalni savezi, inače članovi međunarodne organizacije, „pokažu zube”, da svoje najbolje članove (klubove) organizuju u iinternacionalna takmičenja baš preko prvopomenute asocijacije, sasvim je logična posledica, direktno povezana sa prvobitnom idejom konstituisanja.

Međutim, postoji i turski „jezičak”, koji bi mogao da prevagne na stranu FIBA ili Evrolige.

Prvi čovek evropske zone je Turgaj Demirel, ali je i turski nacionalni avioprevoznik godinama generalni sponzor elitnog kontinentalnog takmičenja.

Logično je pitanje, pod čijim uticajem (interesima) će završiti vodeći turski klubovi.

– Bez obzira što Turska doživljava „bum” u najznačajnijim sferama, na neki poseban način, to je „starovremenska” zemlja.

Da „prevedem” košarkaški, nije reč o nikakvoj diktaturi – još uvek, kada Demirel nešto kaže, onda je to tako.

Bez obzira na pojedinačno „vrištanje” – živopisno, a biranim rečima će Bora Stanković.

FRANCUSKI MODEL – NEĆEŠ LIGU, NEMA PARA- Dopada mi se model koji postoji u Francuskoj.

Državne instance su dale sva punomoćja nacionalnom košarkaškom savezu.

Klubovi mogu da biraju „gde” će da igraju.

Niko ih ne prisiljava da igraju nacionalni šampionat, ali samo kroz to takmičenje mogu da računaju na subvencije – objašnjava Stanković.

PROČITAJTE I OVO:* Neverovatni Troicki se plasirao u treće kolo u Melburnu i vratio u Top 50: Sledeći je Berdih!* Prioritet Partizana – Stanislav Manolev* U Zvezdi razmišljaju o napadaču poput Orlandića* Ivanovićeva ne igra za reprezentaciju* Gaćinović: Partizan me nije zvao* Vučević: Zvezda budi poseban osećaj u meni, voleo bih da obučem crveno-beli dres* Bertansov blog za sajt Evrolige: Nigde kao u Beogradu* Armenulić o učinku teniserki: Poražavajuće!

Ostavi poruku