HAVANA – Američka delegacija na najvišem nivou, posle 35 godina, započela je danas razgovore sa kubanskim zvaničnicima u Havani, u cilju obnavljanja diplomatskih veza i normalizacije odnosa dve zemlje.

Dvodnevni sastanak je prvi od kada su američki predsednik Barak Obama i njegov kubanski kolega Raul Kastro 17. decembra prošle godine postigli istorijski iskorak posle 18 meseci tajnih pregovora, prenela je agencija AFP.

Zvaničnici dve zemlje danas će se baviti problemom imigracijem, a sutra obnavljanjem diplomatskih odnosa dve zemlje.

Dok Kuba traži ukidanje 53-togodišnjeg američkog ekonomskog embarga i uklanjanje sa američke liste država sponzora terorizma kao i prestanak vrbovanja kubanskih lekara da prebegnu u SAD, Amerikanci će „pritisnuti“ jednopartijsku državu da omogući veća ljudska prava.

Viši kubanski zvaničnik ministarstva inostranih poslova juče je napravio jasnu razliku između obnavljanja diplomatskih odnosa i pitanja šire normalizacije odnosa dve zemlje. „Kuba ne normalizuje odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Kuba je za ponovo uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Normalizacija odnosa je mnogo duži i mnogo komplikovaniji proces“, naveo je isti neimenovani kubanski zvaničnik novinarima.

Američku delegaciju predvodiće Roberta Džakobson glavni diplomata za Latinsku Ameriku i prvi pomoćnik američkog državnog sekretara koji je posetio Kubu u poslednjih 38 godina, dok će kubanski tim voditi Džosefina Vidal, glavni diplomata kubanskog ministarstva inostranih poslova za američke poslove.

Ostavi poruku