PARIZ SPECIJALNO ZA NOVOSTI DOK policije evropskih zemalja pokušavaju da slože kockice islamističke terorističke mreže, dotle za mnoge mlade u zapuštenim naseljima perifernih zona velikih gradova u Francuskoj trojica terorista koji su izveli nedavne atentate u Parizu predstavljaju – heroje.

Na ovu poraznu činjenicu, kao javnu tajnu sakrivenu iza lepo upakovane priče o nacionalnom jedinstvu, otvoreno je ukazao Mohamed Trija, predsednik niželigaškog fudbalskog kulba Dišer iz okoline Liona.

– Oni ne vide smrt 17 ljudi, već junački čin onih koji su pali s oružjem u rukama.

Obožavaju ih, misle da liče na njih – šokantne su reči čoveka koji je razgovarao s četrdesetak mladih fudbalera iz njegovog kluba, uzrasta od 13 do 16 godina.

U intervjuu čitanom regionalnom listu „Progres“, Trija ističe da ova deca sve manje poštuju zajedničke vrednosti i „žive pored nas“.

– Bio sam zaprepašćen onim što sam čuo.

Oni se ne informišu iz novina, već preko društvenih mreža.

To im je jedini izvor i veruju da je to istina – ističe Trija.

Predsednik kluba je reagovao na mali odziv solidarnosti sa žrtvama nedavnih atentata na periferijama velikih gradova.

On ističe da su ove zone godinama bile previše zapuštene, da se u školama koje se tu nalaze ne poštuju vrednosti republike i da drugi to koriste, nudeći radikalizaciju.

Francuski sistem integrisanja tu ne funkcioniše.

NEĆE NAS UĆUTKATI Koorganizatorka protesta nemačke organizacije Evropske patriote protiv islamizacije Zapada (PEGIDA), Katrin Ertl izjavila je da otkazivanje sinoćnjeg mitinga u Drezdenu ne znači da će PEGIDA „dozvoliti da je ućutkaju“ i najavila nastavak demonstracija za sledeću sedmicu.

Planirane demonstracije u Drezdenu otkazane su jer je policija zabranila održavanje svih marševa, po dobijanju informacije o pretnji smrću jednom od organizatora i najistaknutijoj ličnosti te organizacije Lucu Bahmanu.

Samo za one koji ne znaju činjenice, reči Mohameda Trija su iznenađenje.

U nekim predgrađima, nezaposlenost prelazi 50 odsto, nema nade.

Tamo ne ulazi niko ko predstavlja državu: od policije, do pogrebnika.

Otvoreno se diluje droga, švercuje oružje, sprovode podzemna pravila.

Odatle se regrutruju borci za džihad. Čak jedna petina ih je promenila veru, napustila hrišćanstvo i preuzela islam, u kvartovima gde su, u svojoj zemlji, praktično, rasli u manjini. Škola je poseban problem.

Negde čak jedna četvrtina mladih srednjoškolskog uzrasta više uopšte ne pohađa nastavu! Posle svega, škola i roditelji prebacuju odgovornost jedni na druge za vaspitanje mladih Francuza, rođenih u ovoj zemlji, druge, pa čak i treće generacije doseljenika. Šerif Kuaši, jedan od dvojice braće koja su napravila pokolj u „Šarliju“, maštao je da postane zvezda rep muzike, a taj snimak kruži internetom, zbog čega se mnogi u predgrađu s njim poistovećuju kao sa „buntovnikom“.

Posle svega, normalno je što vlast nije obeležila grobove ubijenih terorista, iz straha da ne budu idolopokloničko mesto okupljanja mladih integrista, kojih je u Francuskoj sve više. PROTESTI ZBOG KARIKATURA Stotine hiljada muslimana protestovale su juče u Čečeniji, Avganistanu i Nigeru zbog naslovne stranice najnovijeg broja pariskog nedeljnika „Šarli Ebdo“ sa karikaturom proroka Muhameda.

Mitingu pod nazivom „Ljubav prema proroku Muhamedu“ u centru Groznog (na slici) prisustvovalo je, prema saopštenju ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova, više od 800.000 ljudi, među kojima i čečenski lider Ramzan Kadirov.

U avganistanskom gradu Džalalabadu, nekoliko stotina ljudi zapalilo je francusku zastavu uzvikujući „Smrt Francuskoj“, a u glavnom gradu Nigera, Nijameju, proteklog vikenda spaljeno je 45 crkava tokom protesta zbog objavljivanja karikature proroka Muhameda.

Ostavi poruku