PRIŠTINA – Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači izjavio je danas da je „Trepča“ bogastvo Kosova i da se o njoj neće pregovarati sa Srbijom, dodajući da je cilj izmena zakona o restrukturiranju preduzeća stabilizacija ovog kombinata.“Mi smo juče doneli poseban zakon u Skupštini Kosova kojim smo na kratko izvukli Trepču iz stečaja i dobili na vremenu da sa međunarodnim stručnjacima donesemo adekvatan zakon kojim bi se kombinat stabilizovao i postao profitabilan“, rekao je Tači na konferenciji za novinare posle razgovora sa šefom austrijske diplomatije Sebastijanom Kurcom, prenosi RTK2.

Tači je dodao da se „o pitanju Trepče neće pregovarati sa drugom zemljom (Srbijom), jer je Trepča bogatsvo Kosova“.

Kosovski ministar spoljnih poslova je sa austrijskim kolegom razgovarao o narednim koracima koje će Kosovo preduzeti na putu evropskih integracija, i podršci koju će dobiti od Austrije u postupku podnošenja zahteva i učlanjenja Kosova u Savet Evrope.

Tači je rekao da je neophodno ohrabriti ulagače iz Austrije iz oblasti hidro-energetike u kojoj imaju dosta iskustva i uspeha.

Najveće angažovanje Austrije je u oblasti privrede, jer trenutno na Kosovu posluje 17 preduzeća, ali je i razvojna saradnja ono što je bitno promenuti kroz projekte tvininga, posebno u oblasti pravosuđa i privrede.

Ostavi poruku