VATIKAN – Papa Franja se založio za odgovorno roditeljstvo i rekao da dobri katolici ne treba da se razmnožavaju „kao zečevi“.

Poglavar 1,2 milijarde katolika izjavio je da se slaže sa učenjem crkve da ne treba primenjivati veštačku kontracepciju, ali je dodao da to ne znači da „hrišćani treba da rađaju jedno dete za drugim“.

Papa je novinarima, dok se vraćao kući iz posete Filipinima, kazao da je jednom pitao majku sedmoro dece rođene carskim rezom, koja je čekala osmo dete, da li želi da „ostavi za sobom sedmoro siročadi“.“Ona je odgovorila: ‘Ja verujem u Boga’.

Ali Bog nam je dao sredstva da budemo odgovorni.

Neki misle, izvinite na izrazu, da moraju biti kao zečevi da bi bili dobri katolici“, ispričao je papa Franja.

On je rekao da je stvaranje novog života „deo svete tajne braka“ i u Manili je oštro branio zabranu veštačke kontracepcije za katolike, koju je 1968. godine uveo njegov prethodnik Pavle VI, prenosi AFP.“Pavle VI je bio zabrinut zbog jačanja neomaltuzijanizma (koji zagovara ograničavanje broja dece koju siromašni mogu imati) koji je pokušao da stavi čovečanstvo pod kontrolu…on je bio prorok“, izjavio je papa.“Glavno učenje crkve je odgovorno roditeljstvo.

A kako se to postiže? Dijalogom.

Postoje grupe za brak u crkvi, stručnjaci i pastori“, zaključio je papa Franja.

Ostavi poruku