Sve više Evropljana smatra da im nacionalni identitet i sredstva za život ugrožavaju ljudi iz drugih kultura – ocena je američke obaveštajne kompanije „Stratfor“, uz konstataciju da „Evropa ponovo otkriva nacionalizam“.

Navodeći da pojava pokreta PEGIDA, koji se protivi islamizaciji Nemačke, teroristički napadi u Parizu i napadi na džamije u Švedskoj u središte pažnje stavljaju muslimane, „Stratfor“ ocenjuje da su strah i nepoverenje Evropljana zbog „stranaca“ mnogo širi fenomen.

Prosperitet je, navodi se, u velikoj meri držao na okupu EU, pa je bilo lakše prihvatiti ideju odricanja od nacionalnog suvereniteta.

Ali, napredak više nije siguran, pa mnogi u Evropi počinju da sumnjaju u korist evropskog projekta.

Vlade većina članica EU bile su vođene idejom da bi imigranti mogli pomoći u situaciji kada se stanovništvo tih država smanjuje i postaje sve starije, ali se mnoge zemlje suočavaju sa problemom integracije doseljenika, zbog strogih zakona o državljanstvu i kulturnih barijera.

Suština problema je jačanje otpora globalizaciji, shvaćenoj kao slobodno kretanje robe, usluga i ljudi.

Od italijanskog obućara koji ne može biti konkurencija kineskom uvozu, do britanskog fabričkog radnika, čiji je stav da poljski imigranti ugrožavaju njegov posao, mnogi Evropljani misle da globalizacija šteti njihovom načinu života. Činjenica da je EU sagrađena na mnogim principima globalizacije objašnjava zašto Unija postaje sve više razjedinjena i zašto obećanje o „sjedinjenim evropskim državama“ verovatno nikada neće biti ispunjeno, konstatuje Stratfor.

Ostavi poruku