TIM Državne revizorske institucije tokom ove godine proveravaće kako tri parlamentarne stranke troše novac koji na njihov konto stiže iz državne kase – saznaju „Novosti“.

Prema našim saznanjima, stručnjaci DRI uveliko se spremaju za početak velikog posla, i to je prvi put da će iz ove institucije pokucati na vrata partija.

Tačan početak kontrole, kao i ko će biti „meta“ revizora, još je tajna, kako bi se sprečilo da se „opuste“ oni koje će DRI zaobići.

Specijalno obučeni tim osloniće se i na iskustva kolega iz Crne Gore, Hrvatske i Izraela, koji su dobro uvežbani za kontrolu partijskih prihoda i rashoda.

Istovremeno, proveru stranačkih troškova nastavlja i Agencija za borbu protiv korupcije.

Ova institucija je tokom 2014. donela 32 rešenja, kojima će strankama tokom ove godine biti oduzeto od deset do 15 odsto sledovanja iz državne kase, jer nisu dostavile izveštaje o troškovima izborne kampanje ili redovan godišnji finansijski izveštaj.

Kako nam je objašnjeno u Agenciji, takva rešenja doneta su na osnovu pravosudnih presuda, a zakonski je moguće da se iznos umanji do deset odsto, pa i da se potpuno ukine uplata.

Zato što nisu dostavili raport o troškovima kampanje, bez dela sredstava ostaće lokalni odbori DSS, SPS, Nove Srbije, Jedinstvene Srbije, LDP, Pokreta za demokratski progres, Demokratske partije, kao i 12 grupa građana. DRŽAVA SREZALA SLEDOVANjE Tokom ove godine parlamentarne stranke će ukupno podeliti 802,4 miliona dinara, što je oko 400 miliona manje nego što je bilo predviđeno budžetom za 2014.

Iznos je smanjen posle usvajanja izmena Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, pa strankama sada, umesto 0,15 odsto rashoda, pripada 0,1 odsto poreskih prihoda budžeta.

Ostavi poruku