Ženski časopis Noje najavio je na naslovnoj strani aktuelnog izdanja ostavku kancelara Angele Merkel, što je naišlo na sarkastične i duhovite komentare ostalih medija, koji danas pišu da Kancelarska služba nije reagovala na to „saznanje“, što ukazuje, navodi se, da se taj magazin, uopšte ne bi trebalo uzimati za ozbiljno.“Angela Merkel.

Ostavka.

Sada će joj muž biti potrebniji nego ikada.“, stoji na naslovnoj strani tog ženskog magazina, poznatog po prilozima o trudnoćama u evropskim kraljevskim dinastijama i drugim društvenim temama.

Planovi i politička sudbina Angele Merkel česta su tema nemačke i svetske štampe.

Magazin Štern je pred izbore u septembru 2013, objavio, ne navodeći izvor, da kancelarka želi da se 2016. povuče iz politike.

Navodno, Merkelova će 2016. godine imati iza sebe 25 godina karijere na saveznom nivou i 62 godine života, a njen muž, profesor Joahim Zauer, 67.

Osim toga, kancelarka ne planira međunarodnu karijeru, već da s mužem putuje od Aljaske do Ognjenje zemlje, pa se zato povlači.

To je odmah demantovano iz vlade.

I Bild je u iste godine pisao o prevremenom povlačenju Merkelove iz politike, ali 2015. godine, kada iza sebe bude imala tačno deceniju kancelarske službe, što je portparol nemačke vlade Zajbert i tada odmah demantovao.

Povod za diskusiju o povlačenju Merkelove bila je tada jedna knjiga urednika Bilda Nikolaus Blomea u kojoj se, između ostalog, ukazuje na to da Merkel želi 2015. godine dobrovoljno da se povuče, pošto ona smatra da je 10 godina na kancelarskoj funkciji maksimum i pošto, veruje se, ne želi da nastupa i na izborima 2017. godine.

Zajber je još jednom prošlog leta morao da demantuje spekulacije o političkim planovima Merkelove.

Tada su se pojavile i spekulacije da bi ona 2016. godine želela da bude izabrana kao naslednica Ban Ki-muna na funkciji generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

To je pisao luksemburški dnevnik Luksemburger vort, što je Zajbert odmah demantovao kao neosnovano.

Ostavi poruku