LONDON – Jedan procenat najbogatijih ljudi na svetu će 2016. posedovati veće bogatstvo nego preostalih 99 odsto svetske populacije, prema rezultatima istraživanja međunarodne humanitarne organizacije Oksfam objavljenim uoči ovonedeljnog zasedanja Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu.“Razmere globalne nejednakosti su prilično zapanjujuće, i uprkos tome što je ovo pitanje na vrhu globalne agende, jaz između najbogatijih i ostatka sveta ubrzano raste“, izjavila je izvršna direktorka Oksfama, Vini Bjanjima, prenosi agencija Frans pres.

Bogatstvo jednog procenta najbogatijih povećano je sa 44 odsto u 2009. na 48 odsto u 2014. godini, navodi se u izveštaju Oksfama, i dodaje da će u 2016. godini oni imati udeo od preko 50 odsto u svetskom bogatstvu.

Prosečno bogatstvo pojedinaca iz elitnih jedan odsto je 2,7 miliona dolara (2,3 miliona evra), navodi se u analizi Oksfama.

Od preostalih 52 odsto svetskog bogatstva, skoro 46 odsto je u rukama ostale bogate petine svetske populacije, dok preostalo stanovništvo poseduje samo 5,5 odsto svetskog bogatstva prosečne vrednosti od 3.330 evra po pojedincu, navodi se u izveštaju.

Iz tog razloga, direktorka Oksfama pozvala je svetske lidere da na predstojećem ekonomskom forumu u Davosu ostave po strani lične interese, koji prema njenim rečima, stoje na putu pravednijeg i uspešnijeg sveta.

Bjanjima je poručila učesnicima WEF-a da se uhvate u koštac sa borbom protiv utaje poreza, unaprede javne usluge, i između ostalog uvedu minimalne plate kako bi se osigurala pravednija raspodela bogatstva.Četrdeset i peti po redu Svetski ekonomski forum, koji će se od srede do subote održati u Davosu, trebalo bi da privuče rekordan broj učesnika, više od 300 šefova država i vlada.

Ostavi poruku