DžAKARTA – Indonežanski istražitelji pada aviona „Er Azije“ saopštili su danas da, za sada, nema nikakvih dokaza da je u ovaj udes, koji je odneo 162 ljudska života, bio teroristički akt.

Andreas Hananto rekao je agenciji Rojters da tim od deset istražitelja nije našao nikakve „pretnje“ u snimcima glasova u kokpitu aviona na letu „QZ8501“.

Erbus A320-200 nestao je sa radara 28.decembra na pola puta od Surabaje do Singapura.

Upitan da li ima bilo kakvih dokaza na snimku o terorističkom aktu Hananto je odgovorio da nije bilo takvih naznaka, jer da se radilo o terorizmu bilo bi neke vrste pretnje. „U kritičnoj situaciji snimci ukazuju da je pilot bio zauzet sa držanjem aviona pod kontrolom“, objasnio je on.

Istražitelji su kazali da su saslušali čitav snimak, ali da je do sada urađena transkripcija polovine snimka. „Nismo čuli glas niti jedne druge osobe, nego pilota“, kazao je Nurkahjo Utomo, dodajući da se nije čuo ni zvuk pištilja ili eksplozije. „Trenutno, na osnovu onova što imamo, možemo eliminisati da se radilo o terorističkom aktu“, naglasio je on.

Utomo je objasnio da su istražitelji mogli da čuju „gotovo sve“ sa snimaka dve „crne kutije“, koje su izvađene iz mora.

Istovremeno on nije želeo da daje detalje o poslednjim trenucima leta.

Indonežanske vlastu su saopštile da su loše vremenske prilike očigledno bile uzrok za ovu nesreću.

Hanano je ukazao da nema dokaza da se eksplozija u avionu dogodila pre pada aviona, pobijajući time teroriju koju je izneo jedan zvaničnik prošle nedelje. „Od podataka koje imamo nema naznaka da je bilo eksplozije.

Ako je bilo eksplozije to bi svakako pokazali određeni parametri.

Postiji oko 1.200 parametara“, ukazao je on.

Prema njegovim rečima poslednje minute pre pada bile su pune zvukova letelice i upozorenja, koji se moraju isfiltrirati kako bi se sačinio kompletan transkript događaja u kok-pitu.

Ostavi poruku