BUENOS AIRES – Argentinski specijalni državni tužilac Alberto Nisman, koji je prošle nedelje optužio predsednicu Kristinu Fernandes za prikrivanje dokaza u slučaju najsmrtonosnijeg terorističkog napada u toj zemlji iz 1994. godine, pronađen je mrtav u svojoj kući.

Nisman, koji je danas trebalo da povodom svojih optužbi protiv Fernandesove svedoči iza zatvorenih vrata, pronađen je kasno sinoć u kupatilu svog stana u Buenos Airesu, sa prostrelnom ranom na telu, izjavila je javna tužiteljka Vivijana Fejn, a prenela agencija AP.“Mogu da potvrdim da se radi o prostrelnoj rani iz pištolja kalibra 22″, rekla je Fejn za argentinsku državnu novinsku agenciju Telam i dodala da je istraga tek na početku, pa je prerano da se utvrdi šta se zaista dogodilo.

Nismana je pre deset godina za specijalnog državnog tužioca postavio pokojni suprug Fernandesove, tadašnji predsednik Argentine Nestor Kirhner, da rukovodi istragom bombaškog napada iz 1994. na zgradu Argentinsko-izraelskog udruženja AMIA u Buenos Airesu, kada je poginulo 85, a povređeno više od 200 ljudi.

Argentina i Iran su 2013. postigli dogovor o istrazi tog napada, koji je i dalje nerešen.

Iste godine je Nisman objavio optužnicu u kojoj za napad optužuje Iran i vojno krilo libanske ekstremističke organizacije Hezbolah, ali je zvanični Teheran odbacio bilo kakvu odgovornost.

Nisman je prošle nedelje optužio Fernandesovu i nekoliko visokih argentinskih zvaničnika da su pristali na to da najmanje dva bivša iranska zvaničnika ne budu optužena za napad iz 1994.

On je čak zatražio da sud pozove na ispitivanje Fernandesovu i druge, uključujući argentinskog ministra spoljnih poslova Ektora Timermana.“Predsednica i njen šef diplomatije su doneli krivičnu odluku da fabrikuju nevinost Irana kako bi zadovoljili komercijalne, političke i geopolitičke interese Argentine“, izjavio je Nisman prošle nedelje.

Vlasti su te tvrdnje nazvali smešnima.

Sudija federalnog suda je započeo proces odlučivanja o tome da li optužbe Nismana treba da budu istražene i da li neko treba da svedoči u tom slučaju.

Kasno sinoć su policajci zaduženi za zaštitu Nismana obavestili svoje nadređene da specijalni tužilac ne odgovara na telefonske pozive, a kad su došli na vrata njegovog stana, a on nije otvorio, policajci su odlučili da alarmiraju njegovu porodicu, navodi se u saopštenju argentinskog Ministarstva zdravlja.

Nismanova majka nije uspela da otvori vrata jer se sa druge strane ključ nalazio u bravi, pozvan je bravar da otvori vrata, saopštilo je Ministarstvo, dodajući da su pored tela tužioca pronađeni pištolj kalibra 22 i čaura ispaljenog metka.

Ostavi poruku